Hoitoonpääsy

Lapin sairaanhoitopiirin (LSHP) yksiköissä hoidetaan pääasiassa piirin jäsen- ja sopimuskuntien asukkaita. Jäsenkuntia ovat Enontekiö, Inari, Kittilä, Kolari, Kemijärvi, Muonio, Pello, Pelkosenniemi, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Sodankylä ja Utsjoki sekä sopimuskuntia on tällä hetkellä Kuusamo.

Erikoissairaanhoitoon pääsy edellyttää lääkärin lähetteen lukuunottamatta hätätapauksia, jotka hoidetaan ilman lähetettä kotikunnasta tai kansalaisuudesta riippumatta. Potilaat hoidetaan lääketieteellisessä kiireellisyysjärjestyksessä.

Kiireetön hoito tapahtuu hoitotakuun mukaisesti
Hoidon tarpeen arviointi aloitetaan erikoissairaanhoidossa kolmessa viikossa lähetteen saapumisesta. Tarpeelliseksi todettu hoito alkaa viimeistään kuudessa kuukaudessa siitä, kun hoidon tarve on arvioitu. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa hoito on aloitettava kolmen kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arviosta.

Odotus- ja jonotusajat pävitetään neljä kertaa vuodessa:

Lapin sairaanhoitopiiri: Hoitoonpääsy seuranta 30.4.2015

Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa 30.4.2015 (THL)

Hoitoonpääsy / hoitotakuu (STM)


Potilaan valinnanvapaus hoitopaikasta
Vuodesta 2014 alkaen potilaalla on mahdollisuus valita terveysasema ja erikoissairaanhoidon yksikkö kaikista Suomen julkisista terveysasemista ja sairaaloista. Erikoissairaanhoidon hoitopaikka valitaan yhdessä lähetteen antavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.

Valinanvapauden laajeneminen hoitopaikan valinnassa 1.1.2014 lähtien

Hoitopaikan valinta (STM)


Yhteistyösopimus Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien kanssa
Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien kanssa kuntien asukkaita voidaan ottaa lähetteen perusteella hoitoon Lapin sairaanhoitopiiriin. Samoin Lapin sairaanhoitopiirin asukkaat voivat saada hoitoa edellä mainituissa sairaanhoitopiireissä. 

Yhteistyösopimus ja soveltamisohje 2004 KASS, LPSHP, LSHP ja KSHP

 

Sopimus rajayhteistyöstä syksy 2011

Yhteistyösopimus Helse Finnmark HF:n kanssa 2007
Lisäksi Norjan Finnmarkin suomenkieliset voidaan hoitaa Lapin sairaanhoitopiirissä ja Finnmarkin saamekieliset erikoissairaanhoidon palvelut ovat Lapin sairaanhoitopiirin väestön käytettävissä Helse Finnmark HF:n ja LSHP:n välisen sopimuksen perusteella.

Yhteistyösopimus LSHP ja Helse Finnmark HF
- Hoitopalveluprosessi
- Behandlingsprosessen
- Somatisk tilbud
- Overpsykiatrisk behandlingstilbud