Esinahan korjausleikkaus (Potilasohje)


Esinahan korjausleikkauksessa liian ahtaasta esinahasta poistetaan osa ja siten saadaan ahtauttava tilanne korjatuksi. Leikkaus tehdään johtopuudutuksessa, jossa molemmin puolin penistä kulkevat hermot puudutetaan.

Haavanhoito

Leikkaushaava suljetaan kudoksiin sulavalla ommelaineella, joten ompeleita ei tarvitse poistaa. Lanka sulaa kudoksiin muutamassa viikossa ja ihon päällä olevat solmut putoavat pois.

Leikkauksen jälkeen haavalle asetetaan rasvasidos ja sideharsotaitoksia niin, että sidos kiertää peniksen pään ympäri. Voitte poistaa sidoksen seuraavana päivänä ja aloittaa suihkuttelut. Suihkuttelua on suotavaa tehdä muutaman kerran päivässä, koska leikkaushaava erittää usein kudosnestettä.

Saunominen on kielletty viikon ajan leikkauksen jälkeen, kunnes haava-alue on eritteetön ja ruveton. Mikäli peniksen pää on kuiva, voitte rasvata sitä kevyesti perusvoiteella.

Leikkausalue turpoaa hyvin voimakkaasti muodostaen jopa 1 cm:n paksuisen renkaan peniksen pään ympärille. Tästä ei tarvitse huolestua, sillä se häviää itsestään noin 2 - 3 viikossa. Leikkaushaava on aluksi kipeä. Sen hoitamiseksi saatte mukaanne kipulääkereseptin.

Yhdyntää on syytä välttää noin 2 viikon ajan, jotta haava ei aukeaisi.

Muut ohjeet

Leikkaus ei estä normaalia liikkumista, mutta kipu ja turvotus voivat aluksi rajoittaa liikuntaa. Myös liian tiukat housut voivat vaikeuttaa liikkumista.

Sairausloman pituus on ammatista riippuen 1 - 7 päivää.

Jos haavan paranemisessa tai muussa toimenpiteenpiteen jälkeisessä hoidossa ilmenee ongelmia, ottakaa yhteyttä ensimmäisen vuorokauden aikana (illalla ja yöllä) Lapin keskussairaalan päivystykseen,
puh. (016) 3282100 ja jatkossa oman paikkakunnan terveyskeskukseen.
 

12/2017 Urologi M.S /Toimnepidepoliklinikka