Laskimoiden vaahtoruiskutushoito (Potilasohje)

Tulostettava versio ;


Laskimoiden vajaatoimintaa hoidetaan ruiskuttamalla niihin laskimorungon tukkivaa ainetta paikallispuudutuksessa. Toimenpide kestää n. 30 minuuttia. Hoidossa tarvittavat tukisukat saatte sairaalasta. Vaahtoruiskutushoito ei vaadi sairaslomaa. Hoidon jälkeen voitte liikkua normaalisti.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Toimenpidepäivänä saatte syödä ja juoda sekä ottaa säännölliset lääkkeenne normaalisti.

Toimenpiteen jälkeen

Vaahtoruiskutushoidon jälkeen voitte lähteä kotiin. Teidän tulee kuitenkin kävellä 15-20 minuuttia heti toimenpiteen jälkeen. Vaahtoruiskutushoidon jälkeen voitte ajaa autoa.

Ruiskutuksen jälkeen jalkaan laitettua tukisukkaa pidetään yötä päivää viikon ajan ja sen jälkeen tarvittaessa päivisin, kunnes turvotustaipumus on hävinnyt. Suihkuun ja uimaan voi mennä sukat jalassa vuorokauden kuluttua hoidosta (sukat kuivuvat jalassa puolessa tunnissa). Poistakaa tukisukan alla olevat haavataitokset ennen ensimmäistä suihkussa käyntiä.

Saunominen on kielletty viikon ajan toimenpiteen jälkeen.

Lentäminen on kielletty kahden viikon ajan toimenpiteen jälkeen.

Vaahtoruiskutushoidon jälkeen voi esiintyä lievää kipua, johon voitte ottaa apteekista ilman reseptiä saatavia särkylääkkeitä. Jos kipu särkylääkkeestä huolimatta jatkuu edelleen kovana, ottakaa yhteyttä oman paikkakunnan terveyskeskukseen.

Mustelmat ovat tavallisia heti hoidon jälkeen. Hoidettujen suonten muhkuraisuus ja suonten kohdalla ihossa oleva tummuus ja kosketusarkuus ovat tavallisia ja johtuvat suoniin jääneestä vanhasta verestä, joka häviää kuukausien kuluessa.

Jos vaivanne vaativat useamman vaahtoruiskutushoitokäynnin, sama tukisukka laitetaan jalkaanne jokaisen hoitokerran jälkeen. Ottakaa tukisukka pestynä mukaan seuraaville hoitokerroille tullessanne. Pesuohjeet: pesu 40 asteessa, ei huuhteluainetta, ei kuivausrumpua.


2/2020 JP /Toimenpidepoliklinikka