Nännin ja nännipihan tatuointi (pigmentointi) – Kotihoito-ohje

Mamillatatuointi eli kestopigmentoimalla tehty rintatatuointi on tärkeä osa modernia rinnankorjausta. Se viimeistelee uusiorinnan luonnollisen näköiseksi. Rintatatuointi voidaan tehdä siinä vaiheessa, kun kaikki korjaustoimenpiteet on tehty ja arvet ovat parantuneet. Tatuointi käsittää nännin ja nännipihan ja sillä jäljitellään toisessa rinnassa mahdollisesti olemassa olevaa omaa nänniä ja nännipihaa.

Tatuointi voidaan tehdä pintapuudutuksessa.  Välttämättä puudutusta ei tarvita, koska tunto rinnan alueella on usein alentunut vielä tatuointivaiheessa. Värit ja värjäyksen laajuus suunnitellaan yhdessä potilaan kanssa. Sovittu värisekoitus sivellään pensselillä ihoon ja neulastetaan koneellisesti. Aikaa itse toimenpiteeseen kuluu noin tunti.

Tatuointi on heti toimenpiteen jälkeen punoittava ja tatuoitu osa näyttää tummemmalta kuin lopullinen tulos. Punoitus rauhoittuu yleensä muutamassa päivässä.

Poliklinikalla tatuoidun alueen suojaksi asetetaan rasvataitos sekä haavalaput.

Vuorokauden kuluttua sidokset saa poistaa ja tatuoidun alueen voi kastella suihkussa.

Pidä tatuoitu alue puhtaana ja käsittele aluetta aina puhtain käsin. Mikäli tatuoitu alue ei eritä tai vuoda verta, uutta sidosta ei enää tarvitse laittaa. Ilma on hyväksi tatuoidulle alueelle. Uimista, saunomista ja hikiliikuntaa tulisi välttää siihen asti, kunnes iho on tervehtynyt.

Aluetta tulee rasvata kolme kertaa vuorokaudessa kolmen viikon ajan ruven muodostumisen ehkäisemiseksi. Käyttäkää puhdasta, hajustamatonta perusvoidetta tai esim. Bepanthenia. Jos alueelle tulee rupea, sitä ei saa repiä pois.

Mikäli Teillä on kysyttävää tatuoidun alueen hoidosta tai jatkohoidosta tai jos tatuoitu alue vaikuttaa tulehtuneelta (punoitus, turvotus, märkäinen tai verinen erite, lämmönnousu) ottakaa yhteys plastiikkapoliklinikalle puh. 040 777 4950.

 

10/2014 Plastiikkakirurgia, oyl A-L.H