PEG- syöttöletkun asettaminen (Potilasohje)


Ravitsemus voidaan toteuttaa syöttöletkun kautta, kun ravinnon saanti suun kautta on riittämätöntä. PEG- (=Perkutaaninen Endoskooppinen Gastrostomia) syöttöletkun asettaminen tapahtuu mahalaukuntähystyksen yhteydessä. Syöttöletku tuodaan ulos mahalaukusta paikallispuudutuksessa iholle tehtävän pienen viillon kautta. Toimenpide kestää noin 20 minuuttia. Tarvittaessa teille annetaan kipulääkettä.

PEG-letku saa olla paikoillaan niin kauan kuin se toimii moitteettomasti. Tarvittaessa se vaihdetaan uuteen syöttönappiin tai bonustuubiin. Syöttöletku poistetaan, jos tarvetta letkuruokintaan ei enää ole. Syöttöletkun kautta annostellaan teollisia letkuravintovalmisteita ja erilaisia nesteitä sekä lääkkeitä.

Toimenpiteen jälkeen pääsette kotiin. Tarvittaessa teidät siirretään vuodeosastolle tai omaan terveyskeskukseen letkuruokinnan aloitusta varten. Saatte mukaanne yksityiskohtaiset kotihoito-ohjeet toimenpiteen jälkeen. Syöttöletkun asettamisen jälkeen voi esiintyä n.viikon ajan haavakipua, johon voitte ottaa tavallista kipulääkettä.

Ennen toimenpidettä

Olkaa syömättä ja juomatta 6 tuntia. Ottakaa mahdolliset aamulääkkeenne (ei kuitenkaan sokeritautilääkkeitä) pienen vesimäärän kanssa normaalisti.

Mikäli käytätte verenohennuslääkettä esim. Marevan, Arixtra, Plavix, Clopidogrel, Efient, Eliquis, Persantin, Pradaxa, Xarelto, Brilique, kysykää ohjeet lääkkeen mahdollisesta tauottamisesta lähettävältä/hoitavalta lääkäriltä.

Noin tunti ennen toimenpidettä saatte antibiootin suonensisäisesti.

Toimenpidepäivänä

Voitte aloittaa syöttöletkun käytön tai syömisen/juomisen suun kautta 4-6 tunnin kuluttua toimenpiteestä. Syöttöletkun kautta saatte laittaa 200-500 ml letkuravintovalmistetta (20-30ml/tunti) ja/tai 5% sokeriliuosta tai vettä. Jos teillä on lupa syödä suun kautta, ottakaa pieniä määriä kerralla kevyttä ruokaa.

Mahdolliset lääkkeenne voitte ottaa syöttöletkun kautta ohjeen mukaan.

Toimenpiteen jälkeisenä päivänä

Aloittakaa letkuruokinta ravitsemusterapeutin / lääkärin suunnitteleman letkuravitsemusohjelman mukaan. Jos teillä on lupa syödä suun kautta, voitte syödä normaaleja annoksia.

Tarvittaessa voitte ottaa yhteyttä Toimenpidepoliklinikalle (016) 328 2700 / PEG-hoitajaan 040 637 6823.


06/2016 K.S /Toimenpidepoliklinikka