Sappi- ja haimateiden varjoainekuvaus (ERCP)

Sappi- ja haimateiden varjoainekuvauksella saadaan tietoa sappi- ja haimateiden rakenteesta, mahdollisesta tulehduksesta, tukoksesta tai muista ongelmista sekä niiden syistä. Tutkimus on useimmiten täysin turvallinen, mutta ennen tutkimusta on syytä keskustella siihen liittyvistä riskeistä lääkärin kanssa.

Tutkimus tehdään taipuisalla tähystimellä, joka viedään suun kautta mahalaukkuun ja edelleen pohjukaissuoleen, sappi- ja haimateiden laskukohtaan.Tutkimuksessa käytetään varjoainetta sappi-ja haimatiehin, jotka kuvataan röntgenlaitteella. Jos teillä todetaan esimerkiksi sappiteiden kivet tai ahtauma, voidaan ne useimmiten hoitaa jo tutkimuksen yhteydessä. Tutkimus kestää toimenpiteistä riippuen keskimäärin 30 - 60 minuuttua. Tutkimuksen aikana potilaan on mahdollista itse säädellä rentoutus-/kipulääkitystään.

Toimenpiteeseen valmistelu

Tutkimusta edeltävänä iltana voitte syödä normaalisti. Tutkimuspäivänä Teidän tulee olla syömättä ja juomatta. Ottakaa aamulääkkeenne ennen klo. 06.00 ( ei kuitenkaan sokeritautilääkkeitä ) pienen vesimäärän kera.

Jälkihoito

Tutkimuksen jälkeen vointianne seurataan vuodeosastolla ainakin seuraavaan päivään mahdollisten jälkiseurauksien varalta. Tutkimuksen jälkeen teillä voi esiintyä lievää mahakipua ja kohonneita haima-arvoja.


01.2016 KS /Toimenpidepoliklinikka