Vesibalongillinen syöttöletku eli bolustuubi (Potilasohje)

 

Tulostettava versio: Vesibalongillinen syöttöletku eli bolustuubi

*****

Teille on _____/_____20___ vaihdettu

________________________________________( valmistaja )

_______Fr vesibalongillinen syöttöletku eli bolustuubi.

Jatkakaa letkuruokintaohjelmaanne entiseen tapaan. Joka kerta ennen letkuruokinnan aloittamista tarkistakaa bolustuubin oikea sijainti ja toimivuus. Ottakaa ruiskuun 50 ml vettä ja yhdistäkää bolustuubiin. Vetäkää ruiskulla varovasti mahalaukun sisältöä letkuun, kun ilmaa tai mahan sisältöä on havaittavissa, voitte ruiskuttaa veden mahalaukkuun. Varmistakaa, että huuhtelu on vaivatonta, eikä bolustuubin juuresta ole vuotoa. Muistakaa huuhdella bolustuubi 50 ml:llä vettä aina myös letkuruokinnan jälkeen.

Jatkakaa avannealueen ihon hoitoa entiseen tapaan. Iho-ongelmien välttämiseksi pyöräyttäkää bolustuubia ja iholevyä eri asentoon mielellään aina ennen letkuruokintaa, mutta vähintään kerran vuorokaudessa. Iho-ongelmissa voitte ottaa yhteyttä LKS:n avannehoitajaan (016) 328 7404.

Tarkistakaa ensimmäisen viikon aikana

____/____ - ____ / ____ 20___

ballongin veden määrää ja väri päivittäin (laitettu 9 ml Aquaa tai vettä).

Ballongin tarkastuksen aikana pitäkää bolustuubi paikoillaan, näin varmistatte ballongin pysymisen mahalaukussa. Jatkossa seuratkaa ballongin veden määrää ja väriä kerran viikossa. Tarvittaessa lisätkää/vaihtakaa vesi. Jos tarkistuksessa ballongin vesimäärä on kerta kerralta pienempi, vaihdattakaa uusi bolustuubi.

Ballongin rikkouduttua ja bolustuubin noustua osittain tai kokonaan pois paikoiltaan, mahalaukkuavanne umpeutuu muutamassa tunnissa. Umpeutumisen ehkäisemiseksi teippaa vanha bolustuubi tai virtsakatetri avanneaukkoon heti. Vaihdata uusi bolustuubi mahdollisemman pian.

Bolustuubi vaihdetaan 2-3 kuukauden välein. Vaihdon voi suorittaa potilas itse, potilaan omainen tai hoitohenkilökunta.

Seuraava bolustuubin vaihto:

Lapin keskussairaala_____________

terveyskeskus/muu hoitolaitos _____________

itse/omainen _______________ .

 

____________________________________  
Sairaanhoitaja


Tarvittaessa voitte ottaa yhteyttä joko oman paikkakunnan terveyskeskukseen tai arkipäivisin LKS:n Toimenpidepoliklinikalle (016) 328 2700 / PEG-hoitajaan 040 637 6823.

6/2016 K:S /Toimenpidepoliklinikka