KuvataidettaTaidenäyttelyt Lapin keskussairaalan Hiljentymisen tilassa

Näyttelytila on avoinna arkipäivisin klo 8.00-16.00.
 

4.9. - 30.10.2018 Jaana Erkkilä: Siivekkäät
 
Erkikilän taidenäyttelyjuliste

Näyttelyssä on taidegrafiikan keinoin toteutettuja teoksia, joissa siivekkäät hahmot, linnut, enkelit ja muut taivaita kurottavat olennot tekevät matkaa vaaramaisemissa ja uniajassa.

Esillä on 12 teosta, joista osa mustavalkoisia, osa tuhoutuvan laatan keinoin toteutettuja monikerroksisia värillisiä uniikkivedoksia.

Jaana Erkkilä-Hill toimii Lapin yliopiston kuvataiteen professorina. Hän on Suomen taidegraafikkojen liiton ja Lapin taiteilijaseuran jäsen.

 

1.5.-30.6.2018 - Heinäseipäiden kuiskauksia
Seija Ulkuniemen näyttelyjuliste

- Katoava kansa

Seija Ulkuniemi on ottanut valokuvia katoavasta kansanperinteestä, maaseudun pelloilla olevista heinäseipäistä. Hän on kuvannut kotikylänsä Muurolan heinäseipäitä vuosina 2015-16. Näyttelyllään Ulkuniemi haluaa kunnioittaa kylien talkooperinnettä, jota osa ihmisistä yhä jaksaa jatkaa sen vaatimasta hienvuodatuksesta huolimatta.

Ulkuniemi arvostaa suuresti myös heinäseipäiden kauneutta. Maalaismaisemassa ne näyttävät Ulkuniemen silmissä kansalta, jolla on sanottavaa. Kansalta, joka on uhanalainen. Kansalta, jota kannattaa kuunnella herkällä korvalla, kuten muitakin häviämässä olevia asioita/ihmisiä.

Kuhunkin kuvaan liittyy teksti, jonka heinäseipäät ovat Ulkuniemen mukaan kuiskanneet

Näyttelyjulistekuvan teksti:: ”On paikkoja, jonne täytyy kulkea yksin.”

 

1.-30.4.2018
lshp.-hallinto_Hannele Vallen taidenäyttelyjuliste huhtikuu 2018_internet_1

KOKEMUS

Elämänpirta
  kokemusten kudelma
Elämänvirta
   kohtalon suudelma
Tuo ymmärryksen suuren
   Rakkauden loputtomuuden.
 

1.-31.3.2018
Puutarhan sävyjä

Näyttelyn aiheena on arktinen pohjoisnapa-alueiden luonto ja jää ja ennen kaikkea sen herkkyys ja myös haavoittuvuus ilmaston lämmetessä – siitä nimi + 6 C°.
Näyttelyn monet taulut on tehty  soft-pastelliväreillä – kuivilla kuin hiili - mutta värillisillä. Ne toimivat aika kivasti näissä jää/vesiaiheissa ja niiden kautta toivon voivani välittää näitä upeita maisemia helposti lähestyttävällä tavalla.
Uskon että taiteella tavoittaa paremmin kuin huolta herättävillä uutisilla. Näyttelyssä on mukana myös aiempaa tuotantoa olevia öljyvärimaalauksia.
- Tomi Malmström
 
1.1.-27.2.2018
lshp_hallinto_taide tavoittaa_puutarhan sävyjä_juliste_lopullinen_internet_pieni

Eliina Hurtigin maalaukset käsittelevät puutarha-teemaa. Maalausprosessissaan hän on pohtinut, miten vuodet ja vuodenajat näkyvät puutarhan kasvussa, mitkä sävyt ovat näkyvillä keväällä, mitkä talvella. Teeman sisällä kulkee myös valo ja varjo, niiden ilmeneminen puutarhurin maaperällä.  Myös puutarhurin näkökulma heijastuu teoksissa: mitä huolenpitoa kaunis puutarha vaatii ja mitä tapahtuu, kun hoitamaton puutarha villiintyy.

“Ensimmäisenä kesänä puutarhaan nousi hentoja sävyjä - kevään vihreä ja vaaleanpunainen somasti vierekkäin. Siinä niitä kasvoi lähekkäin kevätlinnunsilmää ja pikkusydäntä. Puut ja pensaat olivat vielä matalia. Varjoa ei ollut, vain valoa.” (Katkelma Puutarhan sävyjä -näyttelytekstistä)

 * * * *

OKULAARIT  Patologian neuvotteluhuoneessa

Teos OKULAARIT on ns. diptyykki eli muodostuu kahdesta osasta. Katsoja voi löytää siitä viitteitä mikromaailmaan ja maailmankaikkeuteenkin.

Teoksen tavoitteena tuoda väriä patologian yksikön kokoushuoneeseen.  Henkilökunta osallistui innolla teoksen osien huovutukseen ja ovat tyytyväisiä lopputulokseen.

Teoksen toteuttaja tekstiilitaitelija Tanja Martin leikkaisi huovutuspalaset ympyrän muotoon ja rytmitti niistä kokonaisen taidetekstiiliteoksen.

okulaarit1
OKULAARIT_2


* * * * * * *


ARCTIC WATERS-seinämaalaus

Kuvataitelija Paula Suomisen tavoitteena on ollut maalata seinämaalaukseen pohjoisen vuodenaikojen iloa ja lumoa päivystyksessä asioiville. Seinämaalaus sijaitsee Lapin keskussairaalan päivystyksen vieressä ulkoseinällä sisääntulon betonikaaressa ja on kooltaan 22 metriä pitkä ja 2,6 metriä korkea.

Lue lisää: Mittava ARCTIC WATERS-seinämaalaus keskussairaalan ulkoseinällä

arctic waters_muraali_1


* * * *