Tiedotteet

7.3.2018 Lapin sairaanhoitopiirin työntekijöiden ja opiskelijoiden rokotussuojasta sekä tartunnan torjunnasta

Lapin sairaanhoitopiirin Infektio- ja sairaalahygieniayksikön ylilääkäri Markku Broas tiedoittaa oheisesta rokotussuoja sekä tartunnan torjunnan toimintaohjeesta, joka koskee Lapin sairanhoitopiirillä kaikenpituisia työsuhteita ja työharjoitteluita yms.

Ohjeessa käydään läpi tartuntalain 48§ mukainen rokotevelvoite, muut työnantajan kustantamat rokotteet, sekä ohjeet salmonellan ja tuberkuloosin torjunnasta.


20.2.2018 Influenssaepidemia on edelleen käynnissä

Influenssaepidemia on edelleen käynnissä. Varsinkin lapsia sairastui runsaasti viikolla 7. Viikot 1 ja 7 ovat toistaiseksi olleet influenssan suhteen aktiivisinta aikaa. Epidemiaa aiheuttaa tällä hetkellä erityisesti influenssa B-virus. Influenssalöydöksistä on ollut influenssa B–viruksia ¾ ja A-viruksia on ollut 1/4 kaikista löydöksistä.

Tämän kauden kansallisessa rokotusohjelmassa pistoksena annettavat influenssarokotteet antavat suojaa kahta influenssa A-virusta sekä yhtä B-virusta vastaan. Kansallisen rokotusohjelman pistosrokotteen B-viruskanta ei anna suojaa nyt kiertävää influenssa B:tä vastaan, sitä vastoin kaksivuotiaille annetussa nenäsumuterokotteessa kyseinen virus on, samoin kuin maksullisessa pistosrokotteessa.

Influenssan lisäksi Lapin sairaanhoitopiirin alueella RS-virus on aiheuttanut epidemiaa pienissä lapsissa ja ikäihmisissä.
 

12.2.2018 Hinkuyskärokotesuositus Legionella vesijärjestelmässä keltakuumerokotesuositus

Huolehdi hinkuyskärokotesuojasi kuntoon, jos hoidat alle 1-vuotiaita lapsia.
Hinkuyskä on imeväisille hengenvaarallinen. Lapsen omilla rokotuksilla ei saavuteta riittävää suojaa ensimmäisinä elinkuukausina. Alle 1-vuotiaita hoitavilla terveydenhuollon työntekijöillä ja opiskelijoilla tulee olla voimassa oleva dtap rokote, joka kattaa hinkuyskän, kurkkumädän ja jäykkäkouristuksen. Tehoste tulee antaa 5 vuoden välein, koska rokotuksen antama suoja heikkenee. Muille työntekijöille tehoste tulee antaa 10 vuoden välein.
 

5.2.2018 Vakavien pneumokokkitautien määrä lisääntynyt

Vakavien pneumokokkitautien (bakteremiat, meningiitit ym.) määrä on lisääntynyt yli 64 vuotiailla henkilöillä 2016 verrattuna 2010, ilmaantuvuus on lisääntynyt 16 %:a. Pneumokokkitautien riski on suuri perussairauksista kärsivillä ja yli 64 vuotiailla. Riski lisääntyy ikääntymisen myötä. Pneumokokkitaudit lisäävät huomattavasti sairaalaan joutumisen riskiä sekä kuolleisuutta. Muistutamme riskiryhmään kuluvien henkilöiden pneumokokkirokotusten tärkeydestä influenssarokotusten ohella.