Lapin sairaanhoitopiirin alue on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen

Julkaistu 19.2.2021 klo 14.26

 

Lapin alueellinen koordinaatiotyöryhmä on päättänyt tänään, että Lapin sairaanhoitopiirin alueella siirrytään koronaepidemian perustasosta kiihtymisvaiheeseen. Sairaanhoitopiirin alueella koronatautitapausten määrä on selkeästi lisääntynyt ja taudin ilmaantumisluku on noussut viimeisten kahden viikon aikana.

Koronatartuntoja ja tartuntaketjuja on monessa kunnassa eri puolilla Lappia ja useiden tartuntojen alkuperää ei ole saatu tunnistettua. Viimeisen kahden viikon tartuntojen ilmaantuvuusluku sairaanhoitopiirin alueella on 36,7 tapausta 100 000 asukasta kohden. 

Ennakoivilla toimenpiteillä halutaan estää epidemian leviäminen etenkin nyt hiihto- ja talviloma-aikana, jolloin Lappiin saapuu matkailijoita alueilta, joissa koronan leviäminen on runsasta ja joissa esiintyy muuntovirusta.

Lapin aluehallintoviraston on antanut tänään epidemiatilanteen huonontumisesta johtuen ja tartuntojen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi kokoontumisrajoituksia koskevan määräyksen,

jolla kielletään sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.  Kielto on voimassa ajalla 22.2.–21.3.2021. 

Koordinaatioryhmä suosittelee, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksiakaan ei järjestettäisi ja yli 16-vuotiaiden ryhmäliikunta keskeytetään kolmeksi viikoksi 14.3. saakka. 

Kouluissa kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilökunnalle ja kuudesluokkalaisista ylöspäin oleville koululaisille. Samoin etätyötä suositellaan työpaikoilla, joissa se on mahdollista. Yli 20 hengen kokoontumisrajoitus koskee myös urheiluharjoituksia.

Lapin alueen ajankohtaiset suositukset ja rajoitukset on löydettävissä www.koronaturvallinenlappi.fi -sivuilta.
 

Lomalaisten koronaturvallinen käyttäytyminen

Koordinaatioryhmä kannustaa alueelle saapuvia matkailijoita vastuulliseen käyttäytymiseen ja turvallisuusohjeiden noudattamiseen. Lapin kunnissa on hyvä valmius koronatestien ottamiseen ja vastaukset saadaan nopeasti, epätietoisuudessa ei tarvitse lomaa viettää.

Tärkeää on käydä testeissä lievissäkin oireissa ja odottaa testitulosta ennen uusien ihmisten kohtaamista. Loma on epidemian nykytilanteessa turvallisinta viettää oman väen kesken ja välttää ryhmätilanteita. Kasvomaskia käytetään sisätiloissa, pidetään turvavälit ja huolehditaan käsi- ja yskimishygieniasta.

Lisätietoja

Jukka Mattila  
johtajaylilääkäri  
p. 050 572 6277 
Markku Broas
infektioylilääkäri
p. 050 347 2387