Lapin sairaanhoitopiirin alueella myös lievästi oireilevat koronatesteihin

Julkaistu 29.4.2020 klo 16.21

 

Lapin sairaanhoitopiirin alueella otetaan seuraava askel koronatorjuntatyössä, kun ensi viikolla aletaan testata myös lievästi infektio-oireisia henkilöitä. 

Henkilöt, joilla on lievää kuumeilua, yskää, nuhaa, lihassärkyä, ripulia tai maku- ja hajuaistin heikentymistä, voivat nyt hakeutua testeihin oman kuntansa terveyskeskukseen. Ennen saapumistaan sairastuneen tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai keskussairaalan päivystykseen näytteenotto-ohjeiden saamiseksi. 

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan matalan kynnyksen testeillä halutaan estää koronataudin leviäminen.

-  Testien lisäämisellä pyritään löytämään tartunnat ja jäljittämään tartuntaketjut mahdollisimman pian ja näin hidastamaan sairastumista sekä myös sairaalan kuormittavuutta. 

Omalla vastuullisella toiminnalla rajoitetaan koronan leviäminen

Markku Broas muistuttaa, että vaikka Lapin sairaanhoitopiirin alueella tilanne on nyt rauhallinen, se voi muuttua nopeasti, sillä virusta on Lapissakin liikkeellä.

-   Tärkeää on nyt, että viranomaisten antamia rajoitus- ja kokoontumisohjeita edelleenkin noudatetaan, vältetään matkustamista sekä kontakteja riskiryhmiin kuuluvien kanssa.

-  Lisäksi jokainen meistä voi omalla toiminnallaan rajoittaa koronatartuntoja ja ennaltaehkäistä viruksen leviämistä huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta sekä pitämällä turvavälit kohtaamisissa. Yhteishengessä ja vastuullisesti saadaan koronaviruksen leviäminen hidastumaan ja taltutettua.

Sairaanhoitopiirin alueella on otettu tähän mennessä noin 40 koronavirusnäytettä vuorokaudessa.  Broas arvioi, että testauskapasiteetti on tällä hetkellä hyvä.

- Meillä on testivälineistöä ja kapasiteettia yli tämän nykyisen tarpeen. Testausta voidaan lisätä, sillä liikkeellä ei ole tällä hetkellä muita hengitystieinfektioita.


Lisätietoja:

Markku Broas
infektiotaudit, ylilääkäri
p. 050 347 2387