Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän tilannekatsaus 14.1.2022

Julkaistu 14.1.2022 klo 12.19

 

Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne ja tartuntamäärät pysyttelevät entisellään. Viime viikolla tartuntatapauksia todettiin 1614 ja tällä viikolla neljän päivän aikana maanantaista torstai-iltaan on todettu yhteensä 771 tapausta. 

Viime viikolla otettiin terveydenhuollon näytteenottopisteissä noin 13 000 koronatestiä, joista hieman yli 12 % todettiin positiiviseksi. Herkästi tarttuva omikronvirusmuunnos näkyy sairastuneiden määrän lisääntymisenä myös 2. ja 3.rokotteen saaneissa. Muistettava kuitenkin on, että rokote suojaa vakavalta sairastumiselta ja vähentää täten sairaalahoidon tarvetta. Koordinaatioryhmän mukaan omikronmuunnoksen ollessa valtaviruksena positiivisesta antigeenitestituloksesta ei ole tarpeen enää tehdä PCR-varmennusta.

Lisääntyneet tartuntamäärät eivät toistaiseksi ole heijastunut sairaalakuormitukseen.  Keskussairaalassa on ollut hoidettavana 2-6 potilasta yhtä aikaa. Sen sijaan osissa kuntia jäljitystyö on hyvin hankaloitunut. Vaikeuksista huolimatta epidemian hallintaa ja jäljitystyötä pyritään jatkamaan lisäresursoinnilla. Tällä viikolla on pikakoulutettu 150 terveydenhuollon oppilasta ja ammattilaista jäljitystyöhön.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä suosittelee kasvomaskin käyttöä alueen kaikissa kouluissa ensimmäisestä luokasta alkaen, jotta tartuntojen määrää kouluissa voitaisiin hidastaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut suosituksen koronan eristys- ja karanteeniaikojen lyhentämisestä. Suosituksen pohjalta Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö valmistelee oman ohjeistuksensa alueen terveysviranomaisille. Alustavien tietojen mukaan sairaanhoitopiirin alueella koronaan sairastuneen eristysaika olisi 7 vuorokautta ja altistuneen karanteeniaika 5 vuorokautta.

Lapin aluehallintovirasto on antanut tällä viikolla määräyksen, jolla se jatkaa yli 20 henkilön kokoontumiskieltoa kaikissa sisätiloissa tapahtuvissa yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa 22.helmikuuta saakka. Koronapassia ei voi käyttää vaihtoehtona aluehallintoviraston määräämille rajoituksille tammikuun loppuun saakka.

Lapin alueen ajankohtaiset suositukset ja rajoitukset on tuttuun tapaan löydettävissä www.koronaturvallinenlappi.fi-sivulta.

Lisätietoja

Jukka Mattila  
johtajaylilääkäri      
p.  050 572 6277   
Markku Broas
infektioylilääkäri
p. 050 347 2387