Hoitoonpääsy


Erikoissairaanhoitoon pääsy edellyttää lääkärin lähetteenlukuun ottamatta hätätapauksia, jotka hoidetaan ilman lähetettä kotikunnasta tai kansalaisuudesta riippumatta. Potilaat hoidetaan lääketieteellisessä kiireellisyysjärjestyksessä.
 

Leikkauksiin pääsyn jonotietoja 5.11.2021 

 • Tekonivel 3 kk
 • Selkä 2 kk
 • Suonikohjujen laserhoito 1 kk
 • Rintojen pienennys 3 kk 
 • Riippuvatsan korjaus 3 kk
 • Nielu- ja kitarisat 1 kk
 • Nenän väliseinän korjaus 3 kk 
  kk=kuukausi vk=viikko
   

Kiireetön hoito tapahtuu hoitotakuun mukaisesti

Hoidon tarpeen arviointi aloitetaan erikoissairaanhoidossa kolmessa viikossa lähetteen saapumisesta. Arvioinnin edellyttämät tutkimukset ja erikoislääkärin arviointi on tehtävä kolmessa kuukaudessa lähetteen saapumisesta. Tarpeelliseksi todettu hoito alkaa viimeistään kuudessa kuukaudessa siitä, kun hoidon tarve on arvioitu. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa hoito on aloitettava kolmen kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arviosta.

Hoitoonpääsytilastot:

Potilaan valinnanvapaus hoitopaikasta

Potilaalla on mahdollisuus valita terveysasema ja erikoissairaanhoidon yksikkö kaikista Suomen julkisista terveysasemista ja sairaaloista. Erikoissairaanhoidon hoitopaikka valitaan yhdessä lähetteen antavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.

Linkki Suomi.fi-sivustolle: Hoitopaikan valinta.
 

Yhteistyösopimus Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien kanssa

Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien kanssa kuntien asukkaita voidaan ottaa lähetteen perusteella hoitoon Lapin sairaanhoitopiiriin. Samoin Lapin sairaanhoitopiirin asukkaat voivat saada hoitoa edellä mainituissa sairaanhoitopiireissä. 

Katso sopimukset:

Yhteistyösopimus Helse Finnmark HF:n kanssa

Lisäksi Norjan Finnmarkin suomenkieliset voidaan hoitaa Lapin sairaanhoitopiirissä ja Finnmarkin saamekieliset erikoissairaanhoidon palvelut ovat Lapin sairaanhoitopiirin väestön käytettävissä Helse Finnmark HF:n ja LSHP:n välisen sopimuksen perusteella.

Katso yhteistyösopimukset