Potilaan ja omaisten tuki


Sairastuessa ja sairaalahoidossa potilas ja hänen läheiset kohtaavat monesti tilanteita, jotka herättävät kysymyksiä ja joihin on tukea ja neuvoa saatavissa sairaalassa työskenteleviltä erityisosaajilta.

Sairaalassa toimii jokaisella osastolla ja poliklinikalla sosiaalityöntekijä.  He tukevat ja neuvovat muun muassa erilaisissa muutos- ja kriisitilanteissa,  toiminta- ja työkyvyn liittyvissä kysymyksissä sekä sosiaaliturvaan, -palveluihin ja tukitoimiin liittyvissä asioissa.

Sairaalapastori käytettävissäsi, kun potilas ja läheiset haluavat keskustella, tai kun he toivovat rukoiltavan, viettää ehtoollista tai saada öljyllä voitelun. Sairaalapastori tukee myös surun kohdatessa ja kun haluat sanoa jäähyväiset vainajalle.

Lapin keskussairaalassa toimii potilasjärjestöjen infopiste "Järjestötietovakka", josta saa tietoa oman sairautensa / taudin edunvalvonnasta vertaistukesta, koulutuksista, kuntoutuksista ja tapahtumista. Sairaanhoitopiirissä toimii myös potilas- ja omaisneuvosto.

Hoitoon tai leikkaukseen tulevalla potilaalla on mahdollisuus yöpyä sairaalantiloissa, potilashotellissa.  Hotellissa on tällä hetkellä 13 paikkaa. Myös potilaan saattaja / läheinen voi majoittua hotelliin, jos paikkoja on vapaana kyseisenä aikana.