Ambulatorinen EEG, potilasohje

Aivosähkötoiminnan mittauksen pitkäaikaisrekisteröinti


Potilasohje on luettavissa ja tulostettavissa:
Ambulatorinen EEG, potilasohje 
(Linkki avautuu pdf- tiedostoon)

Joskus tavallinen, lyhyt EEG ei ole riittävä, vaan tarvitaan pitempää, vuorokauden tai joskus jopa useamman vuorokauden rekisteröintiä. Tällöin on suurempi mahdollisuus, että saadaan pyydystettyä EEG-käyrään harvemminkin esiintyviä aivosähköilmiöitä, kuten kohtauksia ja yöunen aikaisia ilmiöitä.

Valmistautuminen tutkimukseen

Peskää päänahka ja hiukset hyvin edellisenä iltana tai tutkimuspäivä aamuna. Pesun jälkeen ei saa käyttää hiuslakkaa eikä -voiteita. Otsan ja silmien seutu olisi hyvä jättää meikkaamatta.

Lääkkeet saa ottaa normaalisti ennen tutkimusta ja sen aikana. Kuitenkin tilapäisiä rauhoittavia, unilääkkeitä ja alkoholia tulisi välttää jo vrk ennen tutkimusta.

Tutkimuksen alussa pukeudutaan osaston vaatteisiin (ei pään yli vedettäviä vaatteita). Päähän kiinnitetään elektrodeja, jotka kytketään pieneen kannettavaan laitteeseen, jonka kanssa pääsee huoneessa liikkumaan. Tuo kiinnittäminen vie pitemmän ajan kuin rutiini-EEG:n nappulointi, noin tunnin verran. Varsinkin jos rekisteröinti jatkuu vuorokautta pitempään, elektrodien kiinnitys voidaan välillä tarkistaa.

Tutkimuksen aikana on vältettävä voimakasta hikoilua ja laitteiston ja elektrodien kastumista. Muitakin teknisiä häiriöitä aiheuttavia asioita on vältettävä tai kirjattava ne ainakin tiedoksi. Niinpä ei tulisi rapsuttaa eikä heilutella päätä tarpeettomasti eikä syödä makeisia (varsinkaan purukumia), ja lisäksi pidetään käyrän tulkintaa helpottavaa päiväkirjaa muistakin tekemisistä, kuten syömisestä, puhumisesta, liikkumisesta, lukemisesta, TV:n katselusta, nukkumisesta ja tietenkin niistä oireista, joiden vuoksi tutkimus tehdään.

Päähän kiinnitettävät elektrodit laitetaan KNF-yksikössä ja sen jälkeen hoitajat saattelevat neurologian vuodeosastolle 3A, 3.kerrokseen tutkimuksen keston ajaksi (vähintään 24 tuntia).

Mikäli ette voi saapua tutkimukseen sovittuna aikana, ilmoittakaa siitä meille, jotta joku toinen voi-si hyötyä vapautuvasta ajasta.

Lisätietoja antavat KNF-hoitajat:
puh.040 825 7725 klo11.30–12.00 tai 14.30–15.00 (ei perjantaina)


1.6.2020

Riitta Ahmasalo
neurologian ylilääkäri
neurologian ja kliinisen neurofysiologian tulosyksikön johtaja