Selkäpotilas / potilasohje

Selkäkipu on hyvin yleinen vaiva, joka yleensä ei aiheuta syytä huoleen. Jos mitään viitettä vakavasta vammasta tai sairaudesta ei ole, toipuminen vie yleensä vain päiviä tai viikkoja. Alussa hoitona on lepo ja kipulääke. Jatkossa tärkeää on vatsa-, selkä- ja jalkalihasten vahvistaminen ja oikeiden nostotekniikoiden hallitseminen. Lumbagolla tarkoitetaan äkillistä kiputilaa ilman hermopuutosoireita. Lääkäri tutkii potilaan ja potilas voi täyttää kipukartan sekä kertoa lääkärille mahdollisimman tarkasti oireistaan ja kokeilluista kipulääkkeistä.

Selkäkipupotilaan leikkaushoitoa harkitaan yleensä vain, jos potilaalla on ratsupaikkaoireyhtymä (potilaalla on vaikeuksia virtsata ja pidättää ulostetta, peräaukon tunnottomuus ja alaraajojen halvausoireet), pitkittyvä tai sietämätön juurikipu hoidoista huolimatta tai nilkan ja polven ojentaja- tai koukistajalihasten voima etenevästi heikkenee. Selän tarkempi tutkimus (MRI - magneettitutkimus) tehdään yleensä vain, jos harkitaan leikkaushoitoa.

Pitkäaikainen selkäkipu voi aiheutua esimerkiksi välilevytyrästä, spinaalistenoosista (lannerangan ydinkanavan tai hermojuurikanavan ahtauma), nikamasiirtymästä, välilevyrappeumasta tai yliliikkuvuudesta. Aina selkäkivulle ei löydetä kuvattavissa olevaa syytä. Kivun kroonistuminen aiheuttaa potilaalle haittaa elämään. Tarvittaessa tehdään lähete kipupoliklinikalle.

Discus prolapsi eli välilevyn pullistuman leikkaus 

Lannerangan välilevyn pullistuma on yleensä selkärangan alempien nikamien välissä olevan välilevyn rakenteellinen vaurio, jossa välilevyn pehmyt sisältö pullistuu selkäydinkanavaan aiheuttaen kipuoiretta. Tyypillisimpänä oireena on alaselän kipu, joka säteilee toiseen alaraajaan aiheuttaen puutumistuntemuksia ja/tai alaraajan heikkoutta. Leikkaustekniikkana yleisimmin mikroskooppiavusteinen leikkaus, josta toipuminen on nopeata.

Decompressio eli laminectomia tai laminotomia

Nikamankaaren tai sen osan poisto eli selkäydinkanavan ja hermojuuriaukon avarrusleikkaus.Selkäydinkanava voi ahtautua useasta eri syystä. Väilevyn pullistuma voi aiheuttaa tilapäisen ahtauman. Spinaalistenoosi eli lannerangan ydinkanavan tai hermojuurikanavan ahtauman pitkäaikainen aiheuttaja voi olla nikaman ja sen kaariosan luukasvu tai nivelsiteiden paksuuntuma tai kasvain.

Luudutusleikkaus eli spondylodeesi

Leikkauksen tarkoituksena on luuduttaa kaksi tai useampia selkänikamia toisiinsa siten, että liike luudutettujen nikamien välillä lakkaa, jäykistämiseen käytetään titaaniruuveja ja -tankoja ja/tai käytetään omaa luuta. Leikkauksen pyrkimyksenä on hoitaa selän rappeutumissairauden oireita.

Juuripuudutus ja fasettipuudutus 

Kirugi puuduttaa (puudutus + kortisoni) leikkaussalissa yhden tai useamman juuren tai pikkunivelen alueen. Toimenpide on joko diagnostinen tai hoitava. Ennen toimenpidettä saa syödä normaalisti aamupalan ja kevyen lounaan. Potilas kotiutetaan, kun jalan motoriikka on turvallinen. Kontrollina 2 - 3 viikon päästä kipukartta ja lääkärin soitto, voidaan uusia tarpeen mukaan.

 

Osasto 4B 10/2013