Virtsankarkailun korjausleikkaus/ Kotihoito-ohje
Teille on tehty leikkaus, jolla korjataan ponnistukseen liittyvää virtsankarkailua. TVT/TVT-O on toimenpide, jossa viedään emättimen kautta asetinpuikolla verkkonauha tueksi virtsaputken alle. Emättimen etuosaan tehtävä haava suljetaan sulavin ompelein, joita ei tarvitse poistaa. Iholle, joko alavatsalle tai nivusiin, tulevat pienet haavat eivät yleensä tarvitse ompeleita.
Noin kolme tuntia toimenpiteen jälkeen teitä kehotetaan käymään ensimmäisen kerran virtsaamassa, jonka jälkeen tarkistamme rakon tyhjentymisen joko ultraäänellä tai kertakatetroimalla. Tämä toistetaan tarvittaessa 2-3 tunnin kuluttua. Mikäli jäännösvirtsan määrä on alle 100 ml ja vointinne on hyvä, pääsette kotiin.
Mikäli toipuminen leikkauksesta vaatii, teidät siirretään jatkoseurantaan naistentautien osastolle 6B.
Kivun hoito
Leikkaushaavoissa on usein kipua. Kipu on voimakkaimmillaan muutaman ensimmäisen päivän aikana. Silloin kipulääkettä suositellaan otettavaksi säännöllisesti annettujen kotiutusohjeiden mukaisesti. Lääkäri kirjoittaa tarvittaessa reseptin kipulääkkeestä.
Jälkihoito
Haavojen päällä on teipit, jotka voitte poistaa vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Teippien poiston jälkeen on hyvä suihkuttaa haavoja juoksevalla vedellä kaksi kertaa päivässä muutaman päivän ajan. Suihkutuksen jälkeen kuivaus kevyesti puhtaalla pyyhkeellä painellen.
Kolmen viikon ajan leikkauksen jälkeen on hyvä välttää tamponin käyttöä, sukupuoliyhdyntää, ammekylpyjä ja uimista.
Lantionpohjan lihasten harjoituksia on hyvä jatkaa leikkauksen jälkeenkin. Tämä edistää hyvän leikkaustuloksen pysyvyyttä. Leikkauksen jälkeen paikallisestrogeenin säännöllinen käyttö 1-2 kertaa viikossa on suositeltavaa.
Mikäli kotona teille ilmaantuu,
- virtsantulo-ongelmia
- tulehduksen merkkejä, kuten kirvelyä virtsatessa, haava-alueen punoitusta, pahan hajuista vuotoa
- tai teille tulee kuumetta
ottakaa yhteyttä ensisijaisesti
- toimenpidepäivän illan ja yön aikana keskussairaalan päivystyspoliklinikalle
p. (016) 328 2100
- arkisin klo 8-15 naistentautien poliklinikalle p. (016) 328 2500
- tai omaan terveyskeskukseenne
Sairausloma
Sairausloman pituus on 7-10 vuorokautta.
EL 16.3.2013
Julkaistu 25.9.2013 klo 11.05, päivitetty 19.5.2019 klo 14.13