Isä, puoliso tai tukihenkilö

 

Synnytyksessä voi olla mukana yksi tukihenkilö. Hän voi olla tuleva isä, puoliso, ystävä tai koulutettu doula eli synnytystukihenkilö.

Tukihenkilöllä on synnytyksessä tärkeä rooli. Vaikka hän ei tunne tekevänsä fyysisesti merkittäviä asioita, on hänen läsnäolollaan turvallisuutta lisäävä vaikutus. Vanhempien yhdessä kokema ensikontakti lisää perheen yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Tukihenkilön tai puolison osallistuminen synnytykseen on hyvä olla vapaaehtoista ja hänen on mahdollisuuksien mukaan valmentauduttava samoin kuin tuleva äiti valmentautuu.
Piirros vauvaa odottavat vanhemmat tukevat toisiansa sylitysten.


Synnytyksen avautumisvaihe voi kestää useita tunteja, jolloin tukihenkilön läsnäolo auttaa, jotta äiti ei tunne oloaan yksinäiseksi. Tukihenkilö voi kannustaa äitiä rentoutumaan ja hengittää äidin kanssa yhdessä rentouttavaa hengitystä. Hän voi lämmittää jyväpussia, hieroa selästä tai jaloista. Koskettaminen lisää turvallisuuden tunnetta synnyttäjässä. Synnyttäjä voi olla avautumisvaiheen aikana poissaoleva tai vähäpuheinen. Anna hänen keskittyä ja keskity hänen kanssaan.

Ponnistusvaiheessa tukihenkilö voi tukea äidin hyvää synnytysasentoa, kannustaa ja olla henkisenä voimavarana äidille. Hän voi viilentää äitiä kylmällä kääreellä ja antaa juotavaa. Vauvan synnyttyä tukihenkilö voi katkaista kätilön ohjaamana vauvan napanuoran ja yhdessä äidin kanssa kokea vauvan ensimmäiset hetket.

Tukihenkilö voi keittää kahvia ja teetä tukihenkilöiden lepohuoneessa. Hänellä on hyvä olla mukavat vaatteet ja omia eväitä mukana, joita voi säilyttää jääkaapissa. Tukihenkilö voi levätä yöaikaan säkkityynyllä tai keinutuolissa.