Osasto 6


Osasto 6:n vauvalassa puetaan vastasyntynyttä.

Naistenklinikan vuodeosastolla 6 hoidetaan sekä synnyttäneitä että naistentautien potilaita.
 

Synnytyspuoli

Synnytyspuolella hoidetaansekä raskaana olevia että synnyttäneitä äitejä ja heidän vastasyntyneitä lapsiaan. Osastolla toteutetaan turvallista ja perheen hyvinvointia tukevaa hoitotyötä. Vauva on äidin luona vierihoidossa mahdollisimman paljon. Vanhempia ohjataan hoivaamaan vauvaa, tulkitsemaan vauvan viestejä sekä autetaan äitiä ja vauvaa imetyksen alkuun.

Vauvasta huolehditaan silloin kun äiti ei voi häntä hoitaa tai vauva tarvitsee erityistä tarkkailua tai hoitoa. Vierihoito vahvistaa äidin ja vauvan kiintymyssuhdetta, nopeuttaa imetyksen käynnistymistä sekä auttaa äitiä ja vauvaa toipumaan synnytyksestä.

Osastolla on yksi perhehuone, jossa äiti ja isä voivat hoitaa vauvaa omatoimisesti ympäri vuorokauden hoitohenkilökunnan ohjatessa ja auttaessa tarpeen mukaan. Perhehuonetta ei voi varata ennakkoon vaan perhe ilmaisee synnyttämään tullessaan halukkuutensa perhehuoneeseen. Perhehuone pyritään järjestämään tilanteen mukaan. Osaston muut huoneet ovat 2 hengen huoneita.

Hoitajat seuraavat äidin toipumista synnytyksestä. He keskustelevat äidin kanssa synnytyksestä, toipumisesta ja kotiutumiseen liittyvistä asioista. Äitejä kannustetaan omatoimisuuteen, sillä se nopeuttaa toipumista. Osastolta kotiudutaan yksilöllisesti. Kotiutumiseen vaikuttavat äidin ja vauvan vointi, imetyksen onnistuminen ja muut käytännön asiat. Usein kotiudutaan 2.-4. päivänä

Osastolla hoidetaan myös odottavia äitejä silloin, kun raskauden kulussa on poikkeavaa tai synnytyksen käynnistymistä odotellaan.
  

Naistentautien puoli

Naistentautien puolella hoidetaan ajanvarauksella tai päivystyksellisesti tulleita erilaisia gynekologisia leikkaus- ja toimenpidepotilaita, gynekologisia tulehduspotilaita ja naistentautien syöpäpotilaita. Lisäksi osastolla hoidetaan raskaudenkeskeytys potilaita, ja potilaita, joilla on alkuraskauteen liittyviä ongelmia. Hoidon aikana potilaan tukena voi olla tukihenkilö tai omainen.

Osastolla annetaan potilaalle potilaslähtöisesti ja kokonaisvaltaista yksilöllistä hoitoa moniammatillisissa työryhmissä. Kotihoito-ohjeet annetaan luettavaksi ennen kotiuttamista. Hoidon loppuarviointi toteutuu jokaisen potilaan kanssa kotiinlähtöneuvonnan yhteydessä.