Koronasuositukset ja -rajoitukset Lapin sairaanhoitopiirin alueella


Tilannekuva

Seesteisen koronatilanteen vuoksi www.koronaturvallinenlappi.fi-sivustoa ei päivitetä.  Koronatilanteesta tiedottaminen aktivoituu, jos koronatilanne muuttuu.
 

Yleisohjeet

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, pysyttele kotona ja tarkista testauskriteerit kotikunnastasi (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli).

Jos saat koronatestistä positiivisen tuloksen, pysyttele kotona viisi vuorokautta oireiden alusta. Covid-19 infektioon sairastuneita ei aseteta eristykseen, vaan toimitaan normaalin sairauslomakäytännön mukaisesti. Kunnat ja työnantajat ohjeistavat tarkemmin sairauslomakäytännöistä.

Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta.

Käytä kasvomaskia oman harkintasi mukaan
Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta.

Suosittelemme, että käytät maskia edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos 

  • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
  • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.
     

Vierailut sairaalassa ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

25.5.2022 Infektioiden torjuntayksikkö: Potilaita, asiakkaita ja omaisia suositellaan edelleen käyttämään kirurgista suu-nenäsuojainta asioidessaan sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä, kuten poliklinikoilla ja potilashuoneissa. Mahdollisissa toimintayksiköiden epidemiatilanteissa voidaan antaa erillisiä ohjeistuksia laajemmasta suojainten käytöstä.
 

Matkustaminen

Matkustusohjeet THL:n sivuilla: Matkustaminen ja koronaviruspandemia
 

Lapsen sairastuminen

Koronatestiin voivat hakeutua alle 16-vuotiaat lapset, jos lapsen huoltajalla on tarve hakea tartuntatautipäivärahaa eikä lapsella ole vakuutusta kattamassa kustannuksia todistuksen saamiseksi.
Oireisena ei voi mennä päiväkotiin tai kouluun.
 

Päivitetty 1.6.2022
Lapin sairaanhoitopiiri /Infektioiden torjuntayksikkö