Koronasuositukset ja -rajoitukset Lapin sairaanhoitopiirin alueella

Tilannekuva

Lapin sairaanhoitopiirin alue on epidemian leviämisvaiheessa.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella epidemian kahden viikon (3.–16.1.)ilmaantuvuusluku  on 2561,9/100 000 asukasta. Yhden viikon (10.–16.1.) ilmaantuvuusluku on 1203,9/100 000 asukasta.  Ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todetut koronatapaukset viikoittain:
Viikko 1: 1614 tapausta, Viikko 2: 1409 tapausta 
Viikko 3 (kuluva viikko): 622 tapausta (19.1. klo 15.30 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 7568 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 18.1.)

12 vuotta täyttäneet Lapin sairaanhoitopiiri Koko Suomi
1.annos 88,5 % 86,3 %
2.annos 84,8 % 82,8 %
3.annos 42.4 % 40,2 %
Koko väestö Lapin sairaanhoitopiiri Koko Suomi
1.annos 78,6 % 76,0 %
2.annos 75,3 % 72,9 %
3.annos 37,7 % 35,4 %

 

Voit katsoa ajankohtaiset ja päiväkohtaiset uutiset sivustolla: www.koronaturvallinenlappi.fi

19.1.2022
 

Yleisohjeet

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli). Käytä kasvomaskia siirtyessäsi testiin ja pysy kotona testituloksen saakka. Mahdollisen positiivisen tuloksen saatuasi sinulle annetaan hoitoa ja liikkumista koskevat ohjeet.

Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta.

Lataa puhelimeesi Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, toimi Koronavilkun antamien ohjeiden mukaan.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä. Työpaikoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella. Asiakaspalvelutyössä suositellaan edelleen kasvomaskin käyttöä. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee kuitenkin edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita.
 

Yleisötilaisuudet, velvoitteet tilaisuuden järjestäjälle + yksityistilaisuudet

12.1.2022 Lapin aluehallintovirastokieltää edelleen kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Määräykset ovat voimassa 23.1.–22.2.2022 ja koskevat kaikkia Lapin kuntia. Valtioneuvosto on 11.1. antamallaan asetuksella jatkanut koronapassin käytön rajoittamista määräaikaisesti. Koronapassia ei voi käyttää vaihtoehtona aluehallintoviraston määräämille rajoituksille 31.1. saakka.
Linkki aluehallintoviraston tiedotteeseen: Lapissa rajoitukset jatkuvat entisellään
5.1.2022  Lapin aluehallintovirasto: Vaalikampanjointi on järjestettävä terveysturvallisesti
Linkki aluehallintoviraston tiedotteeseen: Aluevaalien kampanjoinnissa ja äänestyspisteissä on huomioitava kokoontumisrajoitukset ja tilojen käyttörajoitukset
22.12. Lapin aluehallintovirasto kieltää alueellaan kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Nämä määräykset ovat voimassa voimassa 23.12.2021–22.1.2021 koko Lapin maakunnan alueella.
Linkki aluehallintoviraston tiedotteeseen:  Lapissa yleisötilaisuuksien rajoitus laajenee koko Lapin maakunnan alueelle – tartunnan riskiä ehkäistävä myös tilojen käytössä
23.12. LSHP:n koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi.
1.10. Linkki THL:n ja OKM:n antamaan ohjeseen: Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä eräiden tilojen käytössä
 

Ravitsemisliikkeet

11.1. Valtioneuvoston asetus: Epidemian leviämisvaiheen alueilla anniskelu kaikissa ravintoloissa päättyy klo 17 ja ravintolan saa pitää avoinna ravitsemistoiminnan asiakkaille klo 05-18. Rajoitus koskee myös ravintoloita, jotka eivät annostele alkoholijuomia (mm. kahvilat ja pikaruokalat). Ravitsemisliikkeissä, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisä- ja ulkotiloissa on käytössä vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravitsemisliikkeissä on sisätiloissa käytössä vain 75 % asiakaspaikoista. Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä. Yleiset hygienia- ja etäisyydenpitovelvoitteet ovat voimassa kaikilla epidemian tasoilla. Ravintoloiden aukioloa koskeva asetus on voimassa 31.1.2022 saakka. Koronapassia ei voi käyttää vaihtoehtona rajoituksille 31.1.2022 saakka. Säädetyt rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.
Linkki valtioneuvoston tiedotteeseen: Muutoksia ravintoloiden aukioloaikoihin ja koronapassin käyttöön
Linkki Lapin AVin ohjeisiin: Ravintolat ja koronavirus
 

Vierailut sairaalassa ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

5.1.2022  Infektoiden torjuntayksikön ohje: Omaisten vierailut Lapin sairaanhoitopiirin sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä (koskee myös Lapin keskussairaalaa) pääsääntöisesti kielletään seuraavia poikkeuksia lukuunottamatta. Potilaiden omaisten vierailut LSHP sairaalaoissa ja muissa LSHP yksiköissä on kielletty toistaiseksi sekä potilaiden että henkilökunnan tartuntariskin pienentämiseksi.
Päätös ei koske lastenosastojen potilaiden ja synnyttäjien läheisiä, jos nämä ovat oireettomia. Synnytysosastolla nämä läheiset tarkoittavat lähinnä lapsen isää tai muuta tukihenkilöä. Lastenosastoilla läheisillä tarkoitetaan molempia vanhempia tai huoltajia. Päivystykseen saa tulla vain yksi saattaja.
Saattohoidossa olevan tai muuten vakavasti sairaan potilaan kohdalla oireettomien läheisten vierailut ovat mahdollisia, niistä sovitaan erikseen hoitavan yksikön kanssa.
 

Matkustaminen

28.12. Valtioneuvoston päätös:Sisärajavalvonta palautetaan Suomen ja kaikkien Schengen-maiden väliseen liikenteeseen 28.12.2021-16.1.2022.
Linkki valtioneuvoston tiedotteeseen: Sisärajavalvonta palautetaan Suomen ja Schengen-maiden väliseen liikenteeseen 28.12. alkaen – samat rajoitukset koskevat nyt kaikkia Suomeen saapuvia
20.12. Infektioiden torjuntayksikkö: EU ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvien hyväksytyt maahantulon kriteerit 21.12.2021 alkaen.
The approved Entry Conditions to Finland for travelers arriving from outside the EU and Schengen area as of 21st December 2021
16.12. Valtioneuvoston päätöksen mukaan EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta täyden rokotussarjan saaneilta matkustajilta vaaditaan alle 48 tuntia vanha negatiivinen Covid-19-testitulos ja lisäksi rokotustodistus. Päätös on voimassa 20.12.2021-16.1.2022.
Linkki tiedotteeseen: Kolmansista maista saapuvilta täyden rokotussarjan saaneilta matkustajilta vaaditaan negatiivinen koronatestitulos 21.12. alkaen
1.11. www.koronaturvallinenlappi.fi: Tietoa ulkomailta Lappiin tuleville: Touirist Information
19.5. LSHP:n infektioiden torjuntayksikkö:  Ohje Covid-19-turvallisesta kotimaanmatkailusta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle
27.11. Matkustusohjeet THL:n sivuilla: Matkustaminen ja koronaviruspandemia
28.12. Rajavartiolaitos: Ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana 28.12.2021-16.1.2022

 

Liikunta-, urheilu- ja muut ryhmäharrastukset

10.1.2022 Lapin aluehallintovirasto ei tällä hetkellä harkitse tilojen sulkemiseen velvoittavan päätöksen antamista, koska tartuntatautilain mukaiset edellytykset sulkupäätökselle eivät täyty. Aluehallintovirasto muistuttaa, että harrastustiloja koskevat edelleenkin tartuntatautilain 58 d pykälän mukaiset velvoitteet, joilla ehkäistään lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä. 
28.5. Linkki THL:n ja OKM:n antamaan ohjeseen: Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä lasten ja nuorten leiritoiminnassa
21.5. LSHP:n koronakoordinaatioryhmä:Liikunta-, urheilu- ja ryhmäharrastuksia voidaan järjestää, mutta edelleenkin on muistettava koronaturvallisuusohjeet: pitää turvavälit ja käyttää kasvomaskia paitsi itse urheilusuorituksessa.
 

Etätyö ja -kokoukset ja koulutukset

1.12. Infektoiden torjuntayksikkö: Etätyösuositus työtehtävissä, joissa se on mahdollista.
 

Opetus ja varhaiskasvatus

22.12. Linkki THL:n ja OKM suositukseen: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön suositus opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana
28.5. Linkki THL:n ja OKM:n antamaan ohjeseen: Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä lasten ja nuorten leiritoiminnassa
Sairaanhoitopiirin alueella noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön suositusta.  
 

Lapsen sairastuminen

Alle 12-vuotiailla lapsilla, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, näyte otetaan seuraavissa tapauksissa:

  • tunnetulle koronavirustapaukselle altistuneet
  • lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa
  • lapsen infektio-oireet edellyttävät testausta kliinisen harkinnan mukaan

Oireisena ei voi mennä päiväkotiin tai kouluun.
 

Ohjeita koronaan sairastuneille ja altistuneille


Ohje potilaalle Covid-19 näytteenoton jälkeen
Ohje COVID-19 altistuksen vuoksi karanteeniin määrätylle 17.1.202
Ohje Covid-19 positiivisuuden vuoksi eristykseen määrätylle 17.1.2022

Pohjoissaame, Ohje Covid-19 altistuksen vuoksi karanteeniin määrätylle 9.2.2021
Pohjoissaame Ohje COVID positiivisuuden vuoksi eristykseen määrätylle 26.1.2021
Pohjoissaame, Ohje potilaalle COVID-19 näytteenoton jälkeen 17.4.2020

In English: Instructions for patients after taking the COVID-19 test 19.1.2022
In English: Instructions for people ordered to quarantine due to a positive COVID-19 test result ENG 17.1.2022
In English: Instructions for people ordered to quarantine due exposure to COVID-19 ENG 17.1.2022

Päivitetty 19.1.2022
Lapin sairaanhoitopiiri /Infektioiden torjuntayksikkö