LSHP-koronakatsausTehdään yhdessä koronaturvallinen Lappi, katso koronatilanne ja ohjeet:

www.koronaturvallinenlappi.fi

* * * *

10.9. Lapin keskussairaalassa omaisten vierialikielto peruttu
8.9. Lapin keskussairaalassa toistaiseksi omaisten vierailukielto ti 8.9. alkaen
31.8. Nyt on aika ladata Koronavilkku puhelimeen! 
28.8. Välitä-kampanjat ja Koronaturvallinenlappi.fi-verkkopalvelu avuksi pandemian torjuntaan
24.8. Koronalle altistuneissa ei toistaiseksi uusia tartuntoja lauantain jälkeen
20.8. Omaisten vierailut sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä ja Lapin keskussairaalassa (päivitetty 20.8.2020)
13.8. Lapsen sairastuminen - ohje huoltajille
16.7. Omaisten vierailut sallittu tietyin ehdoin Lapin keskussairaalassa ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä
13.7. Rovaniemen HopLopissa keskiviikkona 8.7. klo 11-15 vierailleet asetetaan karanteeniin - paikalla olleita pyydetään ottamaan yhteyttä oman kunnan terveydenhuoltoon
13.7. Poropolun päiväkoti suljetaan varotoimenpiteenä – lapset ja työntekijät asetetaan karanteeniin
9.7. Poropolun päiväökodin ja puolustusvoimien tartunnat
5.6. Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien yhteinen koronakesäviesti lappilaisille: Toimitaan koronaturvallisesti myös kesällä
18.5. Lapin keskussairaalassa tukihenkilöä koskevat rajoitukset raskauden ja synnytyksen hoidossa
14.5.
Lapissa suunnitellaan yhteisvoimin koronan kurissa pitämistä
7.5. Koronavarautumisen ehdoilla normaaliin toimintaan
30.4. Lasten terveys ja kouluunmeno koronapandemian aikana
29.4. Nyt myös lievästi infektio-oireiset koronatestataan 
29.4. Omalla vastuullisella toiminnalla rajoitetaan koronan leviäminen
22.4. Kirurginen nenä-suusuojain vastaanottokäynnin ajaksi
21.4. Muonion-Enontekiön perusterveydenhuollon toiminnasta Covid-19 poikkeusoloissa
20.4. Henkilökuntaa pikakoulutetaan hoitamaan koronavirustautiin sairastuneita potilaita
15.4. Mielenterveys- ja päihdepalveluiden huikea harppaus etätyöskentelyyn
9.4. LKS-laajennuksen korona-arkea
7.4. Kolarin ja Kittilän kuntien alueella koronaepidemia alkanut – ei vielä muualla Lapissa
6.4. Tukihenkilön läsnäoloa rajoitetaan synnytyksissä
3.4. Koronavalistus ja liikkumisen rajoittaminen vähentäneet kausi-influenssan ja muiden virusinfektoiden aktiivisuutta
31.3. Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on toistaiseksi rauhallinen
24.3. Lapin keskussairaalassa valmistaudutaan koronaepidemiaan
23.3. Ulkopuolisten vierailut Lapin keskussairaalassa on kielletty koronavirusinfektion leviämisen ehkäisemiseksi

* * * * *

24.8.2020 Koronalle altistuneissa ei toistaiseksi uusia tartuntoja lauantain jälkeen
Utsjoen terveyskeskuksen vuodeosaston tartuntaketjussa ei ole todettu uusia tartuntoja sitten lauantaina todetun yhden uuden tapauksen.  Viikon aikana tartuntaketjussa on todettu 7 tartuntaa, joista kolme osaston potilaalla, kaksi työntekijällä ja kaksi ulkopaikkakuntalaisella omaisella.  Altistuneet on jäljitetty ja karanteenissa.  Vuodeosastolla tehdään koronatestejä säännöllisesti henkilökunnalle ja potilaille vielä noin viikon ajan. 

Myöskään kolmella intialaisella koronalle altistuneella marjanpoimijalla ei ole todettu koronatartuntaa. Kahden muun altistuneen henkilön testitulokset eivät ole vielä valmistuneet.  Yhdellä marjanpoimijoista todettiin koronatartunta lauantaina 22.8.  Sairastunut oli oireilut viikon ajan, kunnes hakeutui hoitoon.  Sairastunut on eristetty ja altistuneet määrätty kahden viikon karanteeniin. Neljän hengen intialainen marjanpoimijaryhmä saapui perjantaina 14.8. lentokoneella Helsinkiin, oleskeli päivän lentoasemalla, josta matkusti junalla Tampereelle ja sieltä edelleen yöjunalla Kolariin. Samoissa junissa matkustavien sairastumisesta ei ole tietoa.

Lisäksi lauantaina todettiin Rovaniemellä yksittäinen koronatartuntatapaus, jonka liittyy ulkomaamatkailuun. Sairastunut ja muutama altistunut ovat karanteenissa.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu tähän mennessä kaikkiaan 110 koronatartuntaa, joista 18 ulkopaikkakuntalaisilla.

Jatketaan hyväksi opittuja käytäntöjä epidemian estämiseksi
Infektiotautien ylilääkäri Markku Broas muistuttaa koronaturvallisesta käyttäytymistä, jolla estetään koronan leviäminen epidemiaksi.

- Jatketaan hyväksi opittuja käytäntöjä. Edelleenkin tärkeintä on huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, pitää turvavälit ja välttää joukkokokoontumisia. Jos koronaan viittaavia oireita ilmenee, hakeudutaan matalankynnyksen testeihin.

- Riskiryhmiin kuuluvia tavattaessa tulee edelleenkin käyttää kasvosuojainta. Valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan kasvosuojainta suositellaan käytettäväksi myös tilanteissa, joissa turvaväliä ei ole mahdollista pitää, kuten ruuhkaisissa linja-autoissa ja junissa.

9.7.2020 Poropolun päiväkodin ja puolustusvoimien tartunnat
Rovaniemeläisten koronatartuntojen alkuperää selvitetään laajasti. Tiistaina ja keskiviikkona todetuista koronatartuntatapauksista toinen liittyy Poropolun päiväkotiin ja toinen puolustusvoimiin. Tapaukset kuuluvat samaan tartuntaketjuun. 

Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan molemmille tartuntatapauksille altistuneet henkilöt on asetettu kahden viikon karanteeniin: päiväkodissa 30 henkilöä ja  puolustuvoimissa 32 henkilöä. Parhaillaan tehdään laajoja testauksia tartuntojen alkuperän selvittämiseksi.

Broas mukaan koronatilanne on Lapissa rauhallinen, mutta virusta on liikkeellä ja koronatapauksia tulee. Koronatartuntojen leviämisen estämiseksi on edelleen tärkeätä huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, pitää turvaetäisyydet ja käydä testeissä.

- Tärkeätä on, että ihmiset menisivät lievässäkin koronaan viittaavassa oireilussa koronatestiin, sillä testien avulla tautitapaukset saadaan ajoissa napattua kiinni ja estettyä taudin leviäminen. Nyt testiin pääsee nopeasti soittamalla terveyskeskukseen.

Koronatartuntaan viittavia oireita: kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli sekä maku- ja hajuaistin häiriöt.

Sairaanhoitopiirin alueella on todettu yhteensä 99 tartuntatapausta, joista 18 ulkopaikkakuntalaisilla.

Lue:   Tärkeimmät vinkit koronaturvalliseen kesään

* * * *

Koronavarautumisen ehdoilla normaaliin toimintaan  

Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on pysytellyt pitkään rauhallisena, uusia tartuntoja on parin viimeisen viikon aikana todettu neljä. Tämä mahdollistaa sen, että niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossa voidaan vähitellen palata arkeen epidemian valmistautumisvaiheen jälkeen.

Monessa sairaanhoitopiirin jäsenkunnan terveyskeskuksessa ylläpidetään edelleen muusta toiminnasta erillään olevaa infektiovastaanottoa ja osa normaalista vastaanottotoiminnasta tapahtuu toistaiseksi etänä. Terveyskeskuksista kerrotaan, että tällä viikolla aloitetuissa matalan kynnyksen koronatesteissä on käynyt muutama tai ei lainkaan infektio-oireisia. Sen sijaan Rovaniemellä testissä on käynyt parin päivän aikana noin 120 henkilöä, ja niiden tuloksia vielä odotellaan.

Myös Lapin keskussairaalassa on alettu palauttamaan kiireetöntä leikkaus- ja tutkimustoimintaa reilun kuukauden kestäneen koronaepidemiaan valmistautumisen jälkeen.  Koronaan varautuminen on näkynyt eniten juuri kirurgiassa, sillä leikkaus- ja anestesiahenkilökuntaa on koulutettu koronan tehohoitoa varten. 

Myös keskussairaalan päivystyspoliklinikalla toimii edelleen erillinen linja hengitystieinfektiopotilaille. Sen sijaan koronapotilaiden hoitoon varattu infektio-vuodeosasto on toistaiseksi suljettu.  Osasto otetaan käyttöön, kun tarvetta ilmenee. Myös keskussairaalan poliklinikkatoiminta on normalisoitumassa.

Keskussairaalasta kerrotaan, että näin koronan suvantovaiheessa olisi toivottavaa, että potilaat käyttäisivät heille varatun leikkaus-, toimenpide- tai tutkimusajan koska viive sairauden hoidossa voi joissakin tapauksissa johtaa vakaviin seurauksiin.

Sairaalaan on turvallista tulla, sillä ilmoittautumisautomaatilla saapujalle annetaan kirurginen suu-nenäsuojain vastaanottokäynnin ajaksi. Toiminnalla halutaan ennaltaehkäistä odotusauloissa vastaanotolle vuoroaan odottavien potilaiden keskinäinen hengitystieinfektiotartunnat.

Muistettava kuitenkin on, että vaikka toiminta keskussairaalassa alkaa palautua normaaliksi, ulkopuolisten vierailut on edelleen pääsääntöisesti kielletty.
 

Lasten terveys ja kouluunmeno koronapandemian aikana

Lasten lähikoulunkäyntiin palataan torstaina 14.5. Lapin keskussairaalan lastensairauksien ylilääkäri Pekka Valmarin mukaan poikkeuksen muodostaa pieni joukko lapsia, joilla on harvinaisia sairauksia, jonka vuoksi kouluun menemistä ei nyt suositella.

Lapset ovat hämmästyttävän hyvin turvassa koronataudilta. Vakavat sairastumiset ovat hyvin harvinaisia. Riskiryhmälapsia on kaikissa epidemiamaissa, mutta he puuttuvat vakavasti sairastuneiden listoilta jokseenkin täysin. Heille korona näyttää olevan pienempi riski kuin influenssa tai RS-virus. Ruotsissa epidemia on pitkällä, muttei vie lapsia sairaalahoitoon. He eivät viime tietojen mukaan edes tartuta sairautta kovin tehokkaasti.

Kaikkein vakavimmin sairaat lapset voivat hallituksen mukaan jäädä pois koulusta lääkärintodistuksella. Niin he tekivät jo ennen epidemiaakin. Tässä suhteessa tilanne ei juuri muutu. Syöpäsairaat, elinsiirron saaneet ja vaikeita lihastauteja sairastavat lapset kuuluvat tällaiseen riskiryhmään. Krooniset sairaudet kuten astma, diabetes, reuma ja muut vastaavat eivät ole koronataudin kannalta riskiryhmäsairauksia.

THL ja yliopistosairaaloiden lastenklinikat ovat yhdessä määritelleet ne lasten riskisairaudet, joissa altistuminen infektioille olisi merkittävä haitta.

Lue lisää: Lasten terveys ja kouluunmeno koronapandemian aikana

* * * * *
 

Nyt myös lievästi infektio-oireiset koronatestataan

Maanantaista 4.5. alkaen Lapin sairaanhoitopiirin alueella aletaan testata myös lievästi infektio-oireisia henkilöitä koronatesteillä. 

Henkilöt, joilla on lievää kuumeilua, yskää, nuhaa, lihassärkyä, ripulia tai maku- ja hajuaistin heikentymistä, voivat nyt hakeutua testeihin oman kuntansa terveyskeskukseen. Ennen saapumistaan sairastuneen tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai keskussairaalan päivystykseen näytteenotto-ohjeiden saamiseksi.

Omalla vastuullisella toiminnalla rajoitetaan koronan leviäminen

Markku Broas muistuttaa, että vaikka Lapin sairaanhoitopiirin alueella tilanne on nyt rauhallinen, se voi muuttua nopeasti, sillä virusta on Lapissakin liikkeellä.

-   Tärkeää on nyt, että viranomaisten antamia rajoitus- ja kokoontumisohjeita edelleenkin noudatetaan, vältetään matkustamista sekä kontakteja riskiryhmiin kuuluvien kanssa.

-  Lisäksi jokainen meistä voi omalla toiminnallaan rajoittaa koronatartuntoja ja ennaltaehkäistä viruksen leviämistä huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta sekä pitämällä turvavälit kohtaamisissa. Yhteishengessä ja vastuullisesti saadaan koronaviruksen leviäminen hidastumaan ja taltutettua.

* * * * *

Kirurginen nenä-suusuojain vastaanottokäynnin ajaksi

Lapin keskussairaalassa jaetaan poliklinikoille ja tutkimusyksiköihin kiireettömään hoitoon ja tutkimuksiin saapuville potilaille kirurginen suu-nenäsuojain vastaanottokäynnin ajaksi.

Suojain annetaan keskussairaalassa pääaulassa ilmoittautumispisteen yhteydessä ja samalla opastetaan sen käytössä. Potilas käyttää kirurgista suu-nenäsuojainta odotustilassa, hoitotoimenpiteen aikana ja sairaalasta poistuessaan.

Infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että kirurgisella suu-nenäsuojaimen käytöllä halutaan ehkäistä odotustiloissa vuoroaan odottavien potilaiden keskinäiset hengitystieinfektiotartunnat ja leviäminen. Sairaalakäynnillä on myös hyvä muistaa desinfioida kädet huolellisesti käsihuuhteilla, joita on esillä odotustiloissa.

* * * * *

Muonion-Enontekiön perusterveydenhuollon toiminnasta Covid-19 poikkeusoloissa

6 viikko poikkeusoloissa on lähtenyt käyntiin.  Epidemia on Muoniossa ja Enontekiöllä  tarkoittanut tilanteen seurantaa ja valmistautumista, varsinaista sairastamista ei kuntien alueella ole todettu.  Kuitenkin matkailua alueella jossain määrin on, joten ensimmäisten todettujen Covid-19 tapausten esiintyminen on todennäköisesti vain ajan kysymys. Edelleen on ensiarvoisen tärkeää huomioida yleiset ohjeet sosiaalisesta etäisyyden otosta ja käsi- sekä yskimishygieniasta.

Terveydenhuolto on ollut valmiudessa sairauden toteamiseen kaiken aikaa ja toiminnot on järjestelty niin, ettei infektio-oireinen asiakas eli mahdollinen covid-19 potilas aiheuta taudin leviämisen vaaraa muille hoitoon tuleville.  Toiminnat terveysasemilla ja hyvinvointikeskuksessa ovat toisistaan erillään ja henkilökunta on jaettu omiin osastoihinsa.  Vuodeosastosta väliseinällä erotettu korona-yksikkö vastaa epidemian toteamiseen ja potilaiden tutkimiseen liittyvistä toimenpiteistä. 

Jokainen infektio-oireinen potilas otetaan erikseen tutkittavaksi asianmukaisin suojatoimin. Tämä tarkoittaa, että muut toiminnot, kuten päivystysvastaanotto, ajanvarausvastaanotto, kuntoutus ja neuvolatoiminta kykenevät toimimaan mahdollisimman normaalisti infektioyksiköstä erillään. 

Kaikessa toiminnassa huomioidaan riskiryhmien kohtaaminen ja ihmisten tarpeettoman liikkumisen vähentämiseksi edelleen suositellaan puhelin- ja digiyhteyksien käyttöä.  On jo tunnettua, että virus aiheutti sivutuotteenaan kehitysloikan mitä tulee etäasioimiseen.  Edelleen korostetaan, että infektio-oireiden on aina ensin soitettava asemalle ja sovittava tutkimuksien ajankohdasta ja tavasta etukäteen.

Perusterveydenhuollossa kannetaan aina huolta ihmisten perussairauksista ja niihin liittyvistä riskeistä.  Nyt riskinä on että liiallinen pelko virustaudin suhteen estää ihmisiä hakeutumasta muihin tarpeellisiin kontrolleihin ja tutkimuksiin.  Tästä tulisi pahimmillaan virusepidemian  synkempi sivutuote, eli esimerkiksi diabeetikoiden hoitotasapainon heikentyminen,  toteamattomat eteisvärinät ja uniapneat , aivohalvaukset, kohonneet LDL kolesteroli-arvot ja sydänkuolemat. 

Ota siis rohkeasti yhteyttä esimerkiksi Virtu-palvelun kautta ja kysy, milloin olisi sopiva hetki tulla tarpeellisiin tutkimuksiin ja seurantaan.  Pidetään tilanne hallinnassa myös muilla terveyden saroilla!

Teemu Taulavuori
johtava lääkäri
Muonio-Enontekiön perusterveydenhuolto

* * * * * *

Henkilökuntaa pikakoulutetaan hoitamaan koronavirustautiin sairastuneita potilaita

Koronaepidemian vuoksi ajankohtaisen koulutuksen tarve on lisääntynyt ja sairaanhoitopiiri pyrkii vastaamaan erikoissairaanhoidon sekä perusterveydenhuollon koulutustarpeisiin.  Koulutusta annetaan lääkäreille ja hoitajille kahdesti viikossa järjestettävissä koulutustilaisuuksissa sekä työn ohessa itseopiskeluun laaditulla koulutusmateriaaleilla.

Sairaanhoitopiirin ja jäsenkuntien sote-ammattilaiset voivat seurata koulutuksia etäyhteydellä suorana lähetyksenä tai katsoa ne jälkeenpäin tallenteina. Koulutuksiin on ollut runsaasti mielenkiitoa niin suorissa lähetyksissä kuin tallenteiden katsomisessa.

Koulutuksien aiheina on tähän mennessä ollut muun muassa COVID-19 taudin tunnistaminen ja hoidon aloitus, vaikean hengitysvajauksen hoito, COVID-19 pisaravarotoimien mukainen suojautuminen sekä kuolevan potilaan tunnistaminen ja kommunikaatio omaisten kanssa. Lisäksi videotallenteita on editoitu suojainten käytöstä, hengityksen apuvälineistä ja Skypen käytöstä etävastaanottotoiminnassa.

Sanna Kumpu
Opetussunnittelija
Kehittäminen

Koulutus teho-osastolla

Keskussairaalan hoitohenkilöstöstä noin 60 sairaanhoitajaa, leikkaushoitajaa, lääkintävahtimestaria ja yksi osastofarmaseutti pikakoulutetaan tehohoitoon ja siihen liittyviin oheistehtäviin. Koulutettaville on luotu teoreettinen koulutuspaketti, joka sisältää sairaanhoitopiirin yhteisesti linjaamat koulutusvaatimukset sekä teho-osaston asettamat tehohoidon erityisvaatimukset. Koulutuspaketin suorittaminen vaatii kaikilta vahvaa sitoutumista ja itsenäistä opiskelua. Perehtyminen tehohoitajaksi vie pitkään ja tällä perehdytyksellä otetaan ensi askeleet kohti tehohoitoa. 

Koulutettavat suorittavat teoriakoulutukset laitteista mm. hengityskoneet, lääkeinfuusiolaitteet ja ruiskupumput ja antavat niistä näytöt. Hengityskoneet ovat ”mersun” hintaisia ja monimutkaisia laitteita. Niiden antamaa informaatiota täytyy osata tulkita ja tarvittaessa säätää.

Tehohoidossa lääkehoito nousee isoon osaan ja koulutuksessa olevat antavat jo vuosia tehtävässä olleille tehon lääkehoidon näytönvastaanottajille näytöt lääkehoidon toteuttamisesta. Keskeisinä asioina näytössä ovat riskilääkkeet, lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen ja lääkehoidon aseptiikka. Anestesiahoitajat ovat luonnollisesti paras mahdollinen ammattiryhmä, joka koulutetaan tehohoitoon, sillä heille on tuttua hätätilapotilaiden hoito leikkaussaliolosuhteissa ja heille tehohoidossa käytettävä lääkitys on tuttua.

Olemme saaneet myös vuodeosastoilta ja eri poliklinikoilta entisiä teholla työskennelleitä hoitajia rinkiimme. Heistä saamme koulutettua pienellä muistin virkistyksellä osaavia hoitajia. Lisäksi vuodeosastoilta on tullut hoitajia, joilla ei ole aiempaa tehokokemusta, mutta asenne on kohdallaan ja halu oppia uutta.

Itsenäisesti suoritettuja teoriaopintoja sovelletaan potilashoidossa yhdessä tehohoitajan kanssa tavoitteena itsenäisen työskentely ensin valvonta- ja tehovalvontapotilaiden hoidossa, josta edetään tehopotilaiden hoitoon.

Tällainen pikakoulutus on haastavaa ja vaatii tehohoitajilta paljon osaamisen varmistamiseksi. Pitkään työssä olleilla tehohoitajilla on takana osaston sisäinen vastavan hoitajan koulutus. Nyt heistä kouliintuu myös tiiminvetäjiä tilanteen eskaloituessa laajamittaisemmaksi.

Tehopotilaan hoidon tueksi on koulutettu leikkaushoitajia lääkehoitoon. Lisäksi olemme saaneet yhden osastofarmaseutin työpanoksen tähän toimintaan. Heidän tehtävänä on saattaa lääkkeet annosteluvalmiiksi.  Tällä toiminnan organisoinnilla voivat hoitotyössä olevat hoitajat keskittyä potilashoitoon eikä aika kulu välillisiin tehtäviin.

Leikkausosastolta on koulutettu tehohoidon laitteisiin lääkintävahtimestareita. He huolehtivat laitteiden puhdistuksista ja käyttökuntoon saattamisesta. Tämä tehtävä on ennen ollut hoitajien työtä ja se aika on ollut pois potilashoidosta.

Toiminnan pienillä järjestelyillä olemme pystyneet vapauttamaan leikkaus- ja anestesiahoitajia elektiiviseen ja päivystysleikkaustoimintaan.

Tämän lisäksi sihteeri ja välinehuollon resursseja on lisätty kouluttamalla tehohoidon toimintaympäristöön uusia työntekijöitä. Virka-ajan ulkopuolella nekin työt ovat aiemmin hoitaneet hoitajat.

Meillä on ollut hyvin aikaa valmistautua mahdolliseen epidemian laajenemiseen. Kiitos pohjoisen sijainnin.

Tätä kirjoittaessani koulutukset ovat hyvällä mallilla. Uudet hoitajat ovat ehtineet tutustua uuteen toimintaympäristöön ja yhteiselo on alkanut sujua hyvin.

Ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Uudet työntekijät pääsevät laajentamaan osaamistaan ja opimme ymmärtämään eri yksiköissä tehtävää työtä aivan toisella tavalla, kun pääsemme kurkkaamaan vähän pintaa syvemmälle. Lisäksi jokaisella työntekijällä on kotiyksikköön mennessään tuliaisena lääkehoitosuunnitelman mukainen lääkehoidon näyttö ja runsaasti lisää suoritettuja laiteajokortteja sekä tärkeimpänä kriittisesti sairaan potilaan tunnistamistaito.

Aino Vallo
Osastonhoitaja
Teho-osasto

* * * * * *

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden huikea harppaus etätyöskentelyyn

Poikkeusolojen alkaessa mielenterveys- ja päihdepalveluissa tehtiin avohoidon työpisteisiin linjaus siirtymisestä lähes täysimääräiseen etävastaanottoon. Samaan aikaan tietohallinnosta tuli lupa ketterämmän etätyösovelluksen (Skype For Business) käyttöön potilastyössä ja nyt viimeisempänä sanelujen purkamiseen mobiilisovelluksella. Lisäksi etävastaanottoa toteutetaan puhelinyhteydellä.

Etätyö on tehokasta, sillä esimerkiksi työn imu on huomattavasti suurempi, koska siirtymisiä ja työn keskeytyksiä tulee vähemmän. Työn imuhan tarkoittaa myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa työssä. Sitä kokeva työntekijä lähtee aamulla yleensä mielellään töihin, kokee työnsä mielekkääksi ja nauttii siitä. MIEPÄ:llä avohoitokäyntien määrä on lisääntynyt 2 % pandemiaa edeltävään kuukauteen nähden. 

Etätyö parantaa palvelua ja on ekologinen tapa tehdä työtä. Ajanvarauksen yhteydessä sovitaan etävastaanotosta joko puhelimella tai skype-yhteydellä. Vastaanotto ei vaadi potilaan lähtemistä vastaanotolle, vaan työntekijä lähestyy potilasta. Matkustamiseen liittyvä polttoaineen kulutus on huomattavasti vähäisempää ja näin ollen myös ympäristöhaitat vähenevät.

Johanna Erholtz
vs tulosaluejohtaja, ylihoitaja
MIEPÄ tulosalue

* * * *

LKS-laajennuksen korona-arkea

Laajennushankkeen suunnitteluporukka on pitkälti siirtynyt etätöihin ja esimerkiksi arkkitehdit ja osa erityissuunnittelijoista ovat jääneet myös Uudenmaan rajan toiselle puolelle. Etäpalaverit allianssin osapuolten kesken ovat pienten alkukankeuksien jälkeen lähteneet sujumaan mallikkaasti Teamsin kautta. Rakennustyömaa ei toki etänä etene, mutta urakoitsijatahoilla on tarkat koronaohjeistukset, joiden avulla pyritään turvaamaan sekä työmaan työntekijöiden että myös vieressä olevan sairaalan toimintakyky.

Käyttäjälähtöiseen suunnitteluun Covid-19 tuo omat haasteensa, sillä emme kovin pienistä syistä halua irrottaa sairaalan henkilökuntaa pois hoitotyön ääreltä ja ei-pakolliset kokoontumiset täytyy muutenkin nollata. Toiminnallisessa suunnittelussakin on tehostettu etätyökalujen käyttöä, jotta käyttäjille on helpompaa ottaa ajasta ja paikasta riippumatta kantaa tulevien työtilojensa ja -toimintojensa suunnitteluun.

- " Tästä voi seurata jotain positiivistakin, kun nyt olosuhteiden pakosta täytyy kehittää uusia tapoja osallistaa eri asiakasryhmiä, kuten sairaalan työntekijöitä, potilaita ja heidän omaisiaan mukaan suunnitteluun. Osa koronanaikaista toimintamalleista jää ainakin osittain varmasti myös epidemian jälkeenkin käyttöön, sillä ne tehostavat ihmisten ajankäyttöä ja mahdollistavat laajemman asiakaskunnan mukaan ottamisen", pohtii palvelumuotoilija Jenny Siivola.


Tiistai 7.4.2020

Kolarin ja Kittilän kuntien alueella koronaepidemia alkanut – ei vielä muualla Lapissa
Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu tähän mennessä 51 laboratoriotestein vahvistettua koronavirustartuntaa.

Kolarin ja Kittilän kuntien alueella koronatapausten määrä on lisääntynyt parin viimeisen päivän aikana merkittävästi.  Tämän hetkisten tietojen mukaan alueilla on yhteensä 31 tartuntatapausta, mikä on noin 60 % koronatartunnan saaneiden määrästä koko sairaanhoitopiirin alueella. Kuntien väestömäärään nähden määrä on kuitenkin pieni.

- Tähän asti valtaosa tartuntalähteistä on voitu yhdistää matkailuun. Kittilän ja Kolarin alueilla joukossa on myös tartuntaketjuja, joiden alkuperää ei enää ole voitu tunnistaa, joten kuntien alueella voidaan todeta koronaepidemian alkaneen, kertoo infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä.

Muissa Lapin kunnissa on todettu tähän mennessä vain yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta Rovaniemeä, jossa tartuntatapauksia on tähän mennessä 15. Näissä tartuntojen alkulähteet ja altistuneet on saatu selvitettyä.

- Tilanne muualla Lapissa on edelleen rauhallinen eikä voida puhua koronaepidemiasta, toteaa Markku Broas.

* * *

Tukihenkilön läsnäoloa rajoitetaan synnytyksissä
Suomen gynekologiyhdistyksen ja kaikkien Suomen synnytyssairaaloiden yhteiseen päätökseen nojaten keskussairaalan naistenklinikka on päätynyt rajoittamaan tukihenkilön läsnäoloa synnytyksessä. 
Synnyttäjä voi ottaa synnytyssaliin mukaan yhden terveen tukihenkilön, joka ei ole oleskellut ulkomailla 14 vrk edeltävän ajanjakson aikana, eikä ole altistunut varmennetulle COVID-19-taudille. Synnytyksen aikana tukihenkilö on synnyttäjän kanssa samassa huoneessa synnytyksen ajan. Tukihenkilö ei voi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, leikkaussalissa eikä lapsivuodeosastolla.

Alle 15-vuotiaiden lasten  infektiopäivystys on aloittanut toiminnan tänään maanantaina erillään keskussairaalan yhteispäivystyksestä. Samalla lastentautien yleispäivystys on siirtynyt myös keskussairaalan lastenklinikkasiipeen. Lasten tapaturmat hoidetaan edelleen keskussairaalan yhteispäivystyksessä.

* * * *  

Koronavalistus ja liikkumisen rajoittaminen vähentäneet kausi-influenssan ja muiden virusinfektoiden aktiivisuutta
Lapin sairaanhoitopiirin alueella kausi-influenssan ja rs-virusinfektoiden määrä on laskenut viimeisten viikkojen aikana. Sairaalakuormitusta ei ole nähtävissä.

Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan influenssaepidemia ei ehtinyt kunnolla edes alkaa kun se jo näyttää laantuvan. Tänä talvena RS-virusinfektioita on sairastettu tammikuulta maaliskuulle, mutta näissäkin infektioissa on selvä lasku maaliskuun puolivälissä viikolla 12. 

- Selvästi koronavalistus huolellisesta käsi- ja yskimishygieniasta sekä kanssakäymisen ja liikkumisen rajoittaminen ovat vähentäneet kausi-influenssaan sairastumista.

Lapissa influenssaepidemia todettiin alkaneeksi tänä talvena poikkeuksellisen myöhään, maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Tavallisesti influenssaepidemia alkaa vuodenvaihteen tienoilla tai tammikuussa.

Linkit: pdfKäsienpesuohje / THL ja pdfYskimisohje / THL


* * *

LSHP-koronakatsaus tiistaina 31.3.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on toistaiseksi rauhallinen
Lapissa koronaepidemia ei ole vielä alkanut. Tiistaihin 31.3. klo 14.00 mennessä on todettu yhteensä 22 laboratoriovarmennettua koronatartuntaa.  Koronatartuntatapaukset ovat valtaosin liittyneet matkailuun. Tartunnan saaneiden yksityisyyden suojaamiseksi ja Lapin pienen väestöpohjan vuoksi sairaalahoidossa olevien potilaiden lukumäärää ei kerrota julkisuuteen.

Lapin keskussairaalassa ja alueen kunnissa on varauduttu epidemian alkamiseen. Lapin keskussairaalassa on avattu hengitystieinfektiopäivystys ja -osasto. Sairaalassa on meneillään lääkäreiden ja hoitajien lisäkoulutus epidemia-aikaista tehohoitoa varten sekä hoitohenkilökunnan lisärekrytointi.

Terveyskeskuksissa on perustettu erillisiä hengitystieoireisten vastaanottoja sekä varauduttu potilasmäärien lisääntymiseen myös vuodeosastoilla. Henkilökohtaisia suojaimia on riittävästi saatavilla sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeisiin.

Ennaltaehkäisy: Tartunnan leviämistä voimme jokainen ennaltaehkäistä noudattamalla kansallisia ohjeita: Vältä ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin. Omaa ja läheistensä tartuntariskiä voi myös alentaa huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta.
Erityisesti riskiryhmiin kuuluvat tulee suojata tartunnalta.

Jos sairastut: Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Soita terveyskeskukseen, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee. Älä tule suoraan paikan päälle.

LinkkiSuojele itseäsi ja läheisiä / Jos sairastut tai läheisesi sairastuu  (THL) Linkki:  Ohjeet koronavirustaudin kotihoitoon (THL)

Jos epäilet saaneesi koronavirustaudin, tee oireiden arviointi
Omaolo-palvelussa.  Linkki:  Omaolo-palvelu

Kiitos että autat osaltasi epidemian hillitsemisessä!

* * * *