Sairaanhoitopiirin alueella koronatartuntojen lisääntyminen on johtanut paikallisiin rajoitustoimiin ja suosituksiin

Julkaistu 2.11.2020 klo 12.13

 

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu viimeisen viikon aikana 40 uutta koronatartuntatapausta. Tartunnat on lisääntyneet huomattavasti Sodankylässä ja Rovaniemellä, jonka johdosta paikkakunnilla on annettu paikallisia koronarajoituksia ja suosituksia. Toimilla pyritään vähentämään koronaviruksen leviäminen alueella. Rovaniemellä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa, muualla Lapissa epidemian perustasolla.

Sodankylässä on todettu viiden päivän sisällä 10 tartuntaa ja altistuneita on yli 400. Rovaniemellä todettiin viime viikolla 24 uutta tartuntaa, altistuneita noin 460. Molemmilla paikkakunnilla tartunnan lähteet liittyvät jääkiekko-otteluihin ja -pelivierailuihin. Rovaniemellä on ilmaantunut lisääntyvässä määrin myös tartuntatapauksia, joiden alkulähdettä ei ole pystytty tunnistamaan.

Sodankylän kunnan ja Rovaniemen kaupungin tartuntatautiviranomaiset ovat antaneet koronasuosituksia ja rajoitustoimia, jotka koskevat muun muassa etäopetusta, harrastus- ja järjestötoimintaa.

Tarkemmat suositukset ja rajoitustoimet on luettavissa Sodankylän kunnan ja Rovaniemen kaupungin tartuntatautiviranomaisten antamissa tiedotteissa:
- Sodankylän kunnan tiedote 1.11.2020 koronasuosituksista ja -rajoituksista, voimassa 15.11.2020 saakka
- Rovaniemen kaupungin tiedote 30.10.2020: Kaupungin suositus yli 12-vuotiaiden, sisällä tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan (kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoiminta) keskeyttämisestä, voimassa 13.11.2020 saakka.
-  Rovaniemen kaupungin tiedote 30.10.2020: Yli 12-vuotiaiden sisällä tapahtuvat ryhmäharrastukset tauolle
-
Rovaniemen kaupungin tiedote 30.10.2020: Rovaniemen kaupungin ja sairaanhoitopiirin suositukset: Yökerhojen, baarien, pubien ja vastaavien anniskelupaikkojen alkoholin anniskelu lopetetaan klo 22 ja ravintolat suljetaan klo 23, muut ravintolat auki klo 24 saakka, mutta anniskelu lopetetaan klo 22yli 20 hengen yksityistilaisuuksia, kuten syntymäpäiviä, tupaantuliaisia, ristiäisiä ei järjestä Rovaniemen alueella.

Nyt on aika palauttaa ohjeistukset, suositukset ja rajoitukset mieliin

Sairaanhoiitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas vetoaa, että kaikki kansalaiset noudattaisivat annettuja ohjeistuksia, koronasuosituksia ja rajoituksia, joilla voidaan vähentää koronaviruksen leviäminen.

- Kaikkialla maakunnassa ihmisten tulisi muistaa kasvomaskin käyttösuositus julkisissa sisätiloissa, joissa ei voida pitää 1-2 metrin turvaetäisyyttä. 

- Erityisen tärkeätä on myös, että lievissäkään koronaan viittaavissa oireissa ei lähdetä kouluun, harrastuksiin, yleisötapahtumiin tai tapaamaan tuttuja, vaan mennään koronatestiin ja pysytellään kotona, kunnes testitulos on tullut.
 

Koronaohjeita