Terveyskylän syyskuun tietoisku: Raskausajan diabeteksen hoitopolku säästää ammattilaisen työaikaa noin kaksi tuntia per potilas

Julkaistu 12.10.2022 klo 10.00

 

Espoossa ja Lohjalla raskausdiabeetikot on syksystä 2021 lähtien ohjattu neuvoloissa digihoitopolulle, jossa oman terveydentilan seuranta ja yhteydenpito diabeteshoitajaan on helppoa ja vaivatonta. Sekä asiakkaat että ammattilaiset ovat olleet tyytyväisiä.

raskausdiabetespolku.

Suurin osa pilottiin osallistuneista neuvolaterveydenhoitajista koki digihoitopolun erittäin hyödylliseksi. Heidän arvionsa mukaan potilaskohtainen työajansäästö on noin kaksi tuntia per potilas. Työajansäästöä syntyy muun muassa:

  • Potilaiden kysymysten ja ohjaustarpeen vähenemisestä digihoitopolulle keskitetyn moniammatillisen tiedon vuoksi, jolloin ei tarvitse olla yhteydessä erikseen ammattilaisiin.
  • Potilaan paremmasta sitoutumisesta itsehoitoon ja seurantaan.
  • Toisen vastaanottokäynnin poisjäännistä monen potilaan kohdalla, koska verensokeriarvot ovat kohentuneet digihoitopolun käytön aikana.
  • Ammattilaisten hukkatyöajan vähenemisestä, kun esimerkiksi peruuntuneen vastaanottoajan voi hyödyntää tehokkaasti digihoitopolulla olevien potilaiden hoidon seurantaan.
  • Hoidon keskittymisestä diabeteshoitajille, jolloin useamman neuvolahenkilökunnan edustajan ei tarvitse perehtyä potilaan tietoihin.


Ennen pilottia Karviaisella erikoissairaanhoitoon lähetettiin 50 prosenttia raskausdiabeetikoista. Pilotin aikana Karviaisessa digihoitopolulla olevista potilaista noin 30 prosenttia lähetettiin erikoissairaanhoitoon. Yhden erikoissairaanhoidon lähetteen kustannus lähetettävälle kunnalle on HUSin mukaan noin 2 500 euroa, joten säästöpotentiaali on merkittävä.

Lue koko juttu Länsi-Uudenmaan neuvoloiden kokemuksista digihoitopolun potilaskäytöstä Terveyskylän palvelut sote-uudistuksen tukena sivustolta: Raskausajan diabeteksen digihoitopolku säästää ammattilaisten työaikaa noin kaksi tuntia per potilas

Kutsu meidät esittelemään Terveyskylän tai Mielenterveystalon verkkopalvelua yksikköösi (esim. osastotunnille tai henkilökuntaryhmään) tai Lapin alueella oleviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin sekä muihin organisaatioihin.

 

Anne Kellokumpu 
Projektipäällikkö
Terveyskylä  
p. 040 655 4973   

Tanja Sälevä
Suunnittelija
Mielenterveystalon alueellinen koordinaattori
p. 040 662 3770
Terveyskylä.fi logo. Mielenterveystalo-logo- 200 huhtikuu 2022